exportacions

Augmenta el valor del sector agroalimentari, malgrat la caiguda del vi en un 1,28%

Tots els sectors agroalimentaris creixen en valor a l'exportació excepte el sector del vi (-1,28%), el dels olis vegetals tot i que l’oli d’oliva creix i el dels cereals i molineria.

Agustí Torelló Mata passa a dir-se Celler Kripta

| 20/02/2024 a les 07:21h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Saber-ne més, exportacions

Font: PRODECA


Les empreses participants al Baròmetre d’exportacions agroalimentàries de Prodeca ratifiquen la tendència de creixement del comerç internacional, valoren positivament l’activitat exportadora del 2023 i són optimistes de cara l’exercici 2024.

PRODECA, la Promotora dels aliments catalans, ha presentat les dades d’exportacions agroalimentàries catalanes de l’any 2023, a partir de les dades que ha fet públiques l’AEAT (Agència Estatal d'Administració Tributària). Catalunya ha superat per primera vegada els 15.000 milions d’euros en les seves exportacions (15.327,60 M€), augmentant un 3,22% en valor en comparació amb les dades de 2022. 

En els últims 10 anys, les exportacions agroalimentàries catalanes han crescut un 89,95% en valor i un 16,15% en volum. Catalunya exporta aliments en línia de la mitjana del conjunt de l’Estat (-0,24%) i del conjunt de la UE, que disminueixen un -5,98%. Les vendes de productes agroalimentaris catalans a 2 l'exterior durant 2023 representen gairebé una quarta part del total de les exportacions agroalimentàries de l'Estat (22,02%).
 

gràfica: PRODECA


Catalunya és una potència exportadora en aliments i begudes per davant de Portugal, Grècia, Perú, Colòmbia, Suècia o Japó. L’agroalimentari es manté com el tercer sector econòmic exportador de Catalunya per sota dels productes semi manufacturats i dels béns d’equip, amb qui ha anat retallant distància. Així, un de cada sis euros exportats per Catalunya provenen de les exportacions agroalimentàries (15,22%) i equivalen al 5,66% de PIB català. Pel que fa al volum, tot i que les exportacions decreixen un -9,54% el 2023 en comparació l’any anterior, es tracta d’una xifra lleugerament superior a la mitjana de l’Estat (-8,88%) i en de la UE (-6,17%). 

Les exportacions agroalimentàries per subsectors partint de l’Índex Prodeca que reagrupa diverses subpartides del codi TARIC en 7 subsectors per simplificar l’anàlisi de les exportacions agroalimentàries, els subsectors de l’alimentació catalana mantenen la trajectòria favorable per passar del volum al valor.

 
Quadre d'exportacions del vi

Tots creixen en valor a excepció del vi (-1,28%), el dels olis vegetals (-10,22%) – tot i que l’oli d’oliva creix (+18,90%)- i el dels cereals i molineria (-23,86%). Al 2023 trobem increments de valor significatius en fruita (+15,77%), fine food (11,21%) carn i embotits (2,19%) i peix i marisc (0,78%).

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
Pixabay
La Guia espanyola "Akatavino" ha destacat alguns vins catalans com els més ben puntuats del 2022
MiM Eivissa
MiM Eivissa | Majestic
El xef Nandu Jubany s'alia amb el futbolista per portar la gastronomia d'algun dels seus hotels
Imatge il·lustrativa
Ca N'Estella torna a guanyar un "Platinum" als concursos anglesos Decanter amb el Rabetllat i Vidal Gran Reserva Xarel·lo

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Enoteca, un dels 14 vins amb 100 punts
Enoteca, un dels 14 vins amb 100 punts
Segons Peñín, Enoteca Gramona 2011 es converteix així en el millor vi d'Espanya
Nous cursos amb acreditació universitària
Nous cursos amb acreditació universitària
"English for Wine Aspects" i "The Sommelier's English Toolkit" ofereixen formació integral basada en cinc pilars per millorar la comunicació en anglès dels professionals del vi.
Família Torres, un celler proactiu contra el canvi climàtic
Família Torres, un celler proactiu contra el canvi climàtic
El celler del Penedès reutilitza el 45% de l'aigua de procés i redueix el consum hídric en un 18%, mentre disminueix les emissions de CO₂ un 37% des del 2008