​Un politòleg noruec prescrivint vi català i entrepans de guisats al Born

Chris Grenness retorna a l’hostaleria amb un nou projecte gastronòmic on la presència de vins naturals és aclaparadora

Sergi Arana (Insolity): “No ho volem vendre tot perquè els vins es revaloritzen guardant-los”

| 19/03/2024 a les 07:12h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Entrevistes, Bodega Bonavista, Barna Brew Born
Imatge il·lustrativa
Barna Brew Born
Chris Grenness és llicenciat en Ciències Polítiques i d’origen noruec, però fa 17 anys que milita en la divulgació del vi català i 22 anys que viu a Barcelona. Coneix al detall el seu batec i en ressalta sempre la riquesa no només enològica, sinó també de climes i microclimes, sòls i la relació qualitat-preu-plaer... Ulls nous i generosos, contemplant un país vell i encara poc orgullós d’allò que produeix. Ha estat autodidacta.

De vins n’ha après conversant amb viticultors, tastant molt i envoltant-se de persones que en sabien molt. “Més que jo”, matisa. Considera que la principal missió d’un sommelier és “escoltar” i tenir la capacitat per destil·lar en pocs segons les necessitats del comensal que seu a taula. Va estar 10 anys despatxant vins i llargues estones de felicitat a Bodega Bonavista, al barri de Gràcia.

Després d’un parèntesi dedicat a prescriure el potencial dels vins catalans principalment als mercats suec i noruec a través de la seva agència Wine Secrets Barcelona, reprèn el contacte amb el client final amb el projecte Barna Brew Born. És un format nou, atrevit i desenfadat, un establiment que posa al centre el guisat dins d’un bon entrepà. Les cerveses artesanes d’origen belga i el vi natural són els còmplices principals de la proposta gastronòmica. 
 


Chris Grenness. Foto: Barna Brew Born


On neix la teva passió pel vi?

Als anys 90, a casa, a Noruega, amb la meva mare. Sempre hi havia vi a taula, i no només els caps de setmana. Ella havia viscut a Ginebra i va importar els costums centreeuropeus. No era comú beure vi a diari. Professionalment, el meu primer vincle va ser el 2008. Vaig veure una botiga de queviures que s’estava reformant, Bodega Bonavista, i la vam recuperar amb el meu soci Marc, perquè aquest tipus de negocis s’estaven perdent a Barcelona i l’espai tenia un encant especial. Hi veníem vins i productes gourmet i més endavant, al 2012, hi vam afegir la possibilitat de prendre copes i acompanyar-ho de menjar fred. 
 
Vau ser pioners, principalment per l’ampli repertori de vins catalans amb un relació qualitat-preu-plaer molt alta.

Des del principi vam tenir clares dues coses. Primer, que tothom havia de sortir de Bodega Bonavista amb una experiència positiva encara que no hagués comprat res. Als Estats Units vaig aprendre que el client és sempre el centre del negoci. El tractàvem bé i no el vam aclaparar mai amb llenguatge tècnic. Sempre el vam intentar entendre i ens vam posar el seu nivell de coneixement sobre vins. Segon, oferíem bon producte i no calia escurar-se les butxaques per beure. Podies sortir de la botiga gastant 7,8 o 9 euros i emportant-te una ampolla de vi bona. Ho vaig deixar després de 10 anys perquè tenia clar que havíem fet bona feina i necessitava fer coses noves, que m’il·lusionessin.
 
No és habitual que hagi de venir un noruec a Barcelona per posar en valor els vins catalans...

Jo crec que quan veus les coses des d’una altra perspectiva i entres en un àmbit nou, és molt més fàcil identificar-ne les virtuts. Catalunya és un territori molt ric i divers, passen moltes coses climàticament, geològicament, enològicament... Molts noruecs es fixen en la Toscana i jo no tinc res en contra d’aquesta regió de vins italiana, però em sembla que Catalunya és més interessant tot i que passa més desapercebuda al món. Fa 22 anys anys que visc a Barcelona i m’encanta el país, el que em fastigueja es veure gent que no li té estima. Hauríem de ser més italians en aquest sentit.
 
A Wine Secrets Barcelona vas seguir tenint l’oportunitat de divulgar el vi català...

Va ser el canal per retornar-me la il·lusió i mostrar a persones d’altres països, especialment els mercats noruec i suec, el potencial d’aquí. Espanya és molt dinàmica i ja ha passat allò de fa anys de parlar només de Rioja, Ribera i Xerès. A tot arreu estan passant coses i hi ha regions de vins petites i emergents, a les illes, a Galícia, a Madrid... I lògicament a Catalunya.
 
Com n’has après, de vi, sense passar per l’acadèmia...

En el vi he estat autodidacta. M’he plantejat de fer algun curs, però en el meu subconscient sempre ha pesat que l’aprenentatge venia de viure aquí. Pot sonar passiu, però no ho és. Parlo el català i el castellà, l’he après sense fer classes però sent a la vegada molt actiu, com també he fet l’esforç de saber com funciona tot al món del vi, des del procés més senzill al més complex. I el més important, sempre m’he envoltat de gent que en sabia més que jo.
 
Vas tenir també una experiència televisiva just després de pandèmia, a la road movie “Entre Vinyes”, mostrant el potencial enoturític de Catalunya...

L’Albert López Amor em coneixia de Bodega Bonavista i va considerar que era interessant incloure la visió d’algú de fora que feia molt de temps que estava relacionat amb els vins catalans. Van ser dues setmanes intenses viatjant per Catalunya, gravant, però sobretot conversant i aprenent amb viticultors del país.
 
Acabes d’obrir amb dos socis el Barna Brew Born. Què hi trobarem?

És la continuació del Barna Brew que ja funciona al carrer Parlament del barri de Sant Antoni. L’establiment nou del Born té tres pilars. La cervesa artesana d’identitat clarament belga, n’és un, perquè pensem que a moltíssima gent que li agrada la cervesa ben feta, no industrial, probablement també tindrà un interès bastant gran per beure bons vins. De fet, l’altre puntal és el bar à vins, i el tercer, la cuina.
 


Foto: Barna Brew Born


Quina proposta gastronòmica oferiu?

Va ser el que més ens va costar de definir, perquè volíem fer alguna cosa diferent i ressaltar respecte dels altres restaurants del barri. El concepte central a la cuina són els plats de tota la vida, com el fricandó, les mandonguilles amb sípia o la favada asturiana però en format entrepà. Podríem dir de l’olla al pa. 
 
I l’essència de la carta de vins, quina és?

Un 75% de l’oferta són vins naturals. Crec que avui podem afirmar que hi ha un bon nombre de viticultors que treballen amb qualitat, on es reconeix la varietat de raïm. Això no passava fa 10 anys. Però a la carta no els distingim, no ens agrada l’etiquetatge, el més important és beure’s un vi ben fet per persones apassionades en la seva feina i que el preu sigui més que correcte. Tenim 80 referències i entre 15 i 18 vins a copes que anirem rotant de forma àgil perquè els clients fidels vagin trobant coses noves. No serà mai una carta estàtica. 
 
Tens una experiència dilatada en el servei. Quina penses que és la major virtut d’un sommelier avui?

Ha d’escoltar a la persona que té al davant. No només escoltar allò que diu, les paraules, sinó quin és el llenguatge del seu cos i la forma de comportar-se. I després ser capaç en pocs segons de destil·lar tota aquesta informació i iniciar una conversa de tu a tu. Perquè se senti còmode, perquè t’entengui, perquè et pugui demanar sense por.
 
Recomana’ns una harmonia de plat i vi per entendre el concepte del Barna Brew Born...
Un pa de xapata cruixent amb fricandó, que macerem amb cervesa negra, amb els Tossals Selecció (carinyena i garnatxa negra) de Grifoll Declara, al Molar. O si busquem alguna cosa més subtil, entrepà de pollastre a la catalana amb prunes i albercoc amb un brisat de vernatxa blanca del celler Terra 00 de Vilalba dels Arcs, aShut, que està vinificat en àmfora de fang.   
 

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
Pixabay
La Guia espanyola "Akatavino" ha destacat alguns vins catalans com els més ben puntuats del 2022
MiM Eivissa
MiM Eivissa | Majestic
El xef Nandu Jubany s'alia amb el futbolista per portar la gastronomia d'algun dels seus hotels
Imatge il·lustrativa
Ca N'Estella torna a guanyar un "Platinum" als concursos anglesos Decanter amb el Rabetllat i Vidal Gran Reserva Xarel·lo

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Raventós Codorníu amplia la seva col·lecció de vins DO Penedès, Sant Sebastià dels Gorgs, amb El Claustre de l’Abat Miró negre i blanc
Imatge il·lustrativa
Barcelona és la província que exporta més vins, seguida per Ciudad Real i La Rioja.
Imatge il·lustrativa
El cava oficial de “Barcelona Open Banc Sabadell – Trofeu Comte de Godó”, i el tennista Tommy Robredo expressen el seu esforç i dedicació en una obra pintada a cops de raqueta.
Imatge il·lustrativa
Llopart, un dels cellers pioners en propostes enoturístiques, fusiona paleontologia en la seva nova iniciativa