​El Cava registra una bona xifra al mercat interior però les exportacions s'estanquen

Les vendes globals creixen un 1,09%, fins als 252 milions d'ampolles, i els principals mercats exteriors augmenten excepte Estats Units, que baixa un 13,48%

Els productes més robats als supermercats

| 20/03/2024 a les 18:24h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Denominacions d'Origen, Cava
Javier Pagés, president de la DO Cava, presentant els resultats de 2023
Javier Pagés, president de la DO Cava, presentant els resultats de 2023
En un dinar amb la premsa al restaurant Via Veneto de Barcelona, el Consell Regulador de la DO Cava ha presentat els resultats del 2023. El mercat interior del Cava ha arribat a la xifra de les 252 milions d'ampolles el 2023 (2,7 milions més que en 2022). Globalment, han augmentat les vendes un 1,09%, sumant una xifra en valor de 2.200 milions d'euros de negoci. Per Javier Pagés, president de la DO Cava, han ajudat a assolir aquestes xifres "els 85 milions de visitants" que l'Estat ha registrat el 2023.

El mercat interior i les exportacions

El mercat interior ha augmentat un 4,02%, i s'han estancat els mercats exteriors (-0,25%), segons la DO Cava "per la inflació dels principals mercats europeus", tot i que el mercat que més ha punxat és el dels Estats Units, un dels principals mercats del Cava, que ha reduït les importacions en un 13,48%. La davallada s'ha salvat amb els principals mercats europeus, Alemanya, Bèlgica, Regne Unit i Suècia, que han augmentat entre el 4% i el 5,5%. Cal destacar les xifres obtingudes en el mercat brasiler durant 2023, amb un increment de vendes del 75,82%, si bé encara només es venen en aquest mercat emergent 1,9 milions d'ampolles de Cava.
 


Foto: Quico Ortega


Javier Pagés ha comentat que “malgrat les turbulències econòmiques i geopolítiques, els nostres productes continuen recuperant terreny en el mercat nacional i incrementen posicions mentre els nostres principals competidors mundials han experimentat un sensible retrocés”.

Una de les categories que va clarament a l'alça són els caves ecològics, que han augmentat vendes gairebé un 25% fins a arribar als 32,3 milions d'ampolles. Els productes d'agricultura convencional, en canvi, van veure descendir les vendes en un 1,65%. Javier Pagés ha valorat l'esforç del sector per apostar per les produccions ecològiques. Des del Consell Regulador recorden que l'any 2025 tota la categoria de Guarda Superior serà 100% ecològica.

El president del Consell Regulador de la D.O. Cava també ha volgut subratllar el creixement a l'Estat durant el 2023 tant en volum (un 3,9%, representant el 87,7% del total) com en valor (un 10,6%, arribant al 78,8% del total). 

Entre les tendències destacables d'aquest 2023, els Caves rosats aconsegueixen avançar posicions, creixent un 3,31% i aconseguint els 23,5 milions d'ampolles venudes. 2023 ha estat el primer any que han sortit al mercat Caves de Guarda Superior amb la nova normativa de criança mínima de 18 mesos per als Caves de Guarda Superior Reserva (15 mesos anteriorment), amb vocació ecològica procedents de vinyes específiques. Javier Pagés afirma que “la nova segmentació del Cava ha donat un impuls al sector”, i també ha volgut valorar els creixents Caves d'Elaborador Integral.
 


Foto: Quico Ortega


La preocupació pel canvi climàtic

Javier Pagès ha tret ferro a les últimes notícies de Freixenet, que elaborarà una nova gamma per Alemanya, Àustria i Suissa -fora de la DO Cava- obligat per la falta de raïm al Penedès i per la demanda dels consumidors. En canvi, sí que s'ha mostrat preocupat pel canvi climàtic. "Ens preocupa la sostenibilitat dels viticultors i també la dels elaboradors", ha reblat. "És per això que hem de ser més eficients amb els marcs de plantació, la selecció de les varietats i recolzar el sector amb regadius", tot i que ha deixat clar que aquest últim punt depèn de les administracions i les seves inversions públiques.

Provisió de garantia

El president ha conclòs que estan treballant amb una provisió de garantia, com fan altres denominacions d'origen de l'Estat i d'altres països, per crear reserves de vi base per anyades amb rendiments molt baixos.

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
Pixabay
La Guia espanyola "Akatavino" ha destacat alguns vins catalans com els més ben puntuats del 2022
MiM Eivissa
MiM Eivissa | Majestic
El xef Nandu Jubany s'alia amb el futbolista per portar la gastronomia d'algun dels seus hotels
Imatge il·lustrativa
Ca N'Estella torna a guanyar un "Platinum" als concursos anglesos Decanter amb el Rabetllat i Vidal Gran Reserva Xarel·lo

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Raventós Codorníu amplia la seva col·lecció de vins DO Penedès, Sant Sebastià dels Gorgs, amb El Claustre de l’Abat Miró negre i blanc
Imatge il·lustrativa
Barcelona és la província que exporta més vins, seguida per Ciudad Real i La Rioja.
Imatge il·lustrativa
El cava oficial de “Barcelona Open Banc Sabadell – Trofeu Comte de Godó”, i el tennista Tommy Robredo expressen el seu esforç i dedicació en una obra pintada a cops de raqueta.
Imatge il·lustrativa
Llopart, un dels cellers pioners en propostes enoturístiques, fusiona paleontologia en la seva nova iniciativa