Dones celleristes: la revolució vinícola del territori

Sara Jové, del celler Mas Blanch i Jové
Sara Jové, del celler Mas Blanch i Jové

Sara Jové: "La Vinya dels artistes és un projecte d'empoderament de territori a través de l'art"

Seguim amb la sèrie d'articles de dones celleristes com a protagonistes amb la Sara Jové, de Mas Blanch i Jové, a la Pobla de Cérvoles

Alta Alella; així és el celler on l’excel·lència vola alt

| 22/03/2024 a les 05:00h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Reportatges, dones, cellers, Mas Blanch i Jové, Sara Jové
La Sara Jové és la responsable de Mas Blanch i Jové, un celler familiar creat a principis de la dècada del 2000 que va elaborar els seus primers vins el 2006. L'enclavament és un dels secrets del projecte, que està situat a la Pobla de Cérvoles, a 700 metres d'altitud, a les Garrigues, tocant a la comarca del Priorat.

Actualment, la Sara, advocada de professió, s'encarrega de la gestió del celler. 25 hectàrees de vinya pròpia que, els millors anys de collita, omplen 60.000 ampolles de vins de muntanya excepcionals. Les marques que elaboren són el Petit Blanc Saó, el Saó Blanc, el Saó Riesling, el Saó Rosat, el Petit Saó, el Saó Abrivat, el Saó Expressiu i els tres vins de la gamma Troballa; Blanc, Negre i Arrels.

Comercialitza els seus vins majoritàriament al mercat català (un 70%), i s'enorgulleix de tenir, dins d'aquest, la província de Lleida com a principal client. El projecte està pensat des de la proximitat i des de la sostenibilitat i, per tant, Lleida és, òbviament, el seu mercat natural. 

Però també exporteu vins oi?

Sí. I tant. Treballem molts mercats; Canadà, Estats Units, Japó, Anglaterra... I també mercats europeus com Alemanya, Bèlgica o Polònia. El 30% dels vins aproximadament els venem a mercats internacionals.

I la venda directa? Feu enoturisme, després en parlarem, i m'imagino que és un dels actius del projecte.

Exactament. El 10% de la facturació la fem amb venda directa al celler, amb enoturisme. Tenim un projecte molt potent que es diu La Vinya dels Artistes, amb moltes obres envoltades de vinya, i també a la nostra sala de botes.

Anem a pams, vas estudiar Dret a la Pompeu, i passes de fer d'advocada a treballar al celler...

Sí, primer vaig compaginar les dues feines, però amb el naixement de la meva filla vaig prioritzar l'elaboració de vins i l'enoturisme. Va ser entre el 2013 i el 2014.

Parla'm una mica dels teus vins...
Elaborem vins d'altura, vins de muntanya, amb vinyes a més de 700 metres d'altitud, i treballem sense herbicides ni pesticides, amb poca intervenció. Tot és verema manual i seleccionada. I un altre dels actius és que som autosuficients energèticament, tenim 110 plaques solars i 48 bateries. La nostra energia és 100% solar.
 


Les 110 plaques solars i les 48 bateries fan de Mas Blanch i Jové un celler 100% autosuficient energèticament


La Vinya dels Artistes us converteix en un projecte únic al país. Un itinerari envoltat de vinya ple d'obres escultòriques espectaculars...

Sí, és un projecte d'empoderament de territori a través de l'art. Un itinerari per les vinyes a través de 17 obres, que no puc definir-te com escultòriques perquè algunes són instal·lacions artístiques, algunes són escultures i també hi ha pintures, que tenim exposades a la nostra Sala de Bótes.
 


La Sargantaneta, de Carlos Santos


Destaca-me'n alguna...

"La Sargantaneta" de Carles Santos m'encanta. Alguns noms més també destacats, "Entre el Cel i la Terra", del Gregorio Iglesias, una obra amb molta complexitat que està exposada a la sala de botes. M'agrada molt també "La Huella", de l'Eva Lootz, que parla de la memòria i del temps, i és un crit ecologista.

Aquest itinerari és un recorregut obert a tothom, reservin una visita al celler o no, oi?

Sí. Les obres es poden visitar quan vulguin. Òbviament, les que tenim dins el celler necessiten que els obrim les portes, però les de l'exterior són sempre visitables, i amb un codi QR es pot seguir l'itinerari i tribar tota la informació dels artistes i de les obres.

Però tu ets advocada, no historiadora de l'art...

A mi sempre m'ha agradat la història de l'art, la literatura... I fa un temps vaig posar-me a estudiar humanitats a la UOC. Soc molt hiperactiva, i sempre aprofito el temps que tinc amb les coses que m'agraden. I una d'elles és llegir.
 


"Entre el Cel i la Terra", de Gregorio Iglesias.


I et poses a estudiar humanitats. I d'on treus el temps?

Sí, trec el temps d'on puc. No soc massa de mirar sèries, ni la televisió en general, i això ajuda si t'agrada llegir.

Deixa'm canviar de tema. Com porteu la falta d'aigua?

Nosaltres hem anat invertint molt els darrers anys perquè ja veiem a venir que l'aigua és un bé molt escàs. Vam fer pous, fonts, basses... però enguany no n'hi ha hagut prou. Està tot sec. L'any passat van caure 200 litres només, i l'anterior 300. L'any passat va haver-hi vinyes que no van ni brotar.  

I què es pot fer per mitigar la crisi hídrica?

Estem estudiant la possibilitat de, a través d'una comunitat de regants, d'aconseguir connexió del Segarra Garrigues i del Garrigues sud. Estem mirant a veure si és viable la connexió. L'aigua que cau, la recollim, però ara mateix amb això no n'hi ha prou. Per això treballem amb la idea de crear projectes que demostrin la viabilitat d'aquestes connexions. 

Però això, finalment, és un tema de voluntat política i d'inversió pública...

Està clar, però hi hauria una part d'inversió subvencionada, i una altra de les aportacions que fan els propietaris, amb la connexió als Garrigues, per exemple.

Un desig per aquest 2024?
Tenir l'aigua necessària per poder fer vins de qualitat... i molta salut per a tots.


El perfil
Un llibre: "Vida i destino", de Vasili Grossman.
Una pel·lícula: "Alcarràs", de Carla Simó. Em va semblar preciosa, real, em va emocionar i vaig connectar amb la meva infància.
Un artista: Tinc una estima especial al Guinovart. Chiharu Shiota, una japonesa que fa coses amb fils, és espectacular.
Un vi negre: Moltíssims, depenent de moment. Potser l'Espectacle del Celler Acústic.
Un vi blanc: Ekam, Castell d'Encús.
Un escumós: Qualsevol de Recaredo.
Un restaurant: Només un? M'encanta menjar fora i a la meva llista n'hi ha desenes! Ara mateix a La Pobla de Cérvoles tenim el Restaurant la Llena on es menja de luxe! Hi podeu anar després de venir al celler a fer-nos una visita...
Un plat preferit: Arrossos, escudella, molts.
Un menjar que detestis: Potser les tripes si fan olor d'intestins o el corder si és vell i té un gust molt fort. Tampoc puc amb els escarabats i els cucs que es mengen en alguns països...
Amb qui faries una copa de Saó Expressiu? Faria una taula rodona amb persones fascinants com Oscar Wilde, Susan Sontag, Gandhi, Plató, David Bowie i potser Jesús a veure si m'aclareix el dubte de l'Esperit Sant, que jo vaig anar a una escola pública...

 
Amb el suport de 
 
 

 

 
 
 

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
Xavi Ayala | 6 comentaris
Recuperem un article on el sommelier Xavier Ayala us proposa cinc grans vins sense sulfits afegits.
Imatge il·lustrativa
Pixabay
El vi, de 2,5 euros, va ser enviat per un programa d'humor de la televisió belga
Imatge il·lustrativa
Marco Abella
Els premis anglesos Decanter World Wine Awards 2023 atorguen la màxima puntuació al Clos Abella, el vi icona del celler Marco Abella

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.