Catalunya defensa davant el Ministeri d’Agricultura ser un centre validador de varietats experimentals

El sector demana incorporar noves varietats autòctones per mantenir la variabilitat i riquesa fitogenètica; singularitzar les produccions dels diferents territoris de Catalunya, i cercar solucions naturals als reptes del canvi climàtic.

Tot a punt per la 3a edició de la Wine Innovation Week

| 31/03/2024 a les 12:18h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Per aprendre'n, Varietats autòctones, INCAVI
Imatge il·lustrativa
El Departament d’Acció climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC), mitjançant la Direcció General d’Agricultura i Ramaderia i la Direcció General de l’Institut Català de la vinya i el vi (INCAVI), ha sol·licitat en una reunió bilateral amb el Ministeri d’Agricultura que s’apliquin un conjunt de propostes per agilitzar i millorar la singularització de les produccions vitivinícoles de Catalunya.

El DACC ha defensat també la necessitat que l’INCAVI esdevingui centre oficial de reconeixement de varietats amb l’objectiu d’agilitzar el procés d’incorporació al catàleg de varietats comercials de vinya, ja que actualment a l’Estat només hi ha un centre reconegut.

Al mateix temps, com a demanda de la part del sector més innovador, s’ha plantejat estudiar alguns models, com el francès per exemple, que permet la comercialització del vi que contingui una part de raïm procedent de varietats experimentals. Aquesta incorporació es regularia i fixaria a través d’un procediment definit i controlat.

Les directores generals d’Agricultura i Ramaderia i de l’Institut Català de la Vinya i el Vi, Elisenda Guillaumes i Alba Balcells, respectivament, han mantingut aquesta reunió de treball amb la directora de produccions i mercats agraris del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA), Ana Rodriguez. Durant la trobada també s’ha sol·licitat modificacions en la normativa existent per a la millora i l’agilització del procediment actual per registrar una varietat, al mateix temps que la incorporació de noves tecnologies d’identificació.

Incorporació de noves varietats

Actualment, existeix una forta demanda del sector per incorporar varietats de vitis vinífera autòctones, en perill de desaparició o desconegudes, amb diversos objectius: mantenir la variabilitat i riquesa fitogenètica; singularitzar les produccions dels diferents territoris de Catalunya, i cercar solucions naturals als reptes del canvi climàtic.  

Aquesta tendència es prova en el fet que els darrers 8 anys s’han incorporat més de 12 varietats autòctones i que en aquests moments s’està treballant per incorporar 7 noves varietats ancestrals al potencial català. Per donar suport al sector en aquesta prioritat l’INCAVI defensa la capitalització del patrimoni de varietats de vinyes recuperades catalanes com un projecte prioritari del seu Pla Estratègic Horitzó 2025, .

Comercialització de raïm de varietats experimentals

La recuperació de varietats no recollides dins el “Catálogo de variedades Vegetales de España” i/o del Potencial vitícola Català, implica un gran esforç pel viticultor, que ara per ara no pot rendibilitzar econòmicament ja que no és possible comercialitzar el raïm obtingut d’aquest conreu.

A més, tot el procediment triga una mitjana de 15 anys des del moment que es detecta una parcel·la, o uns individus, d’una varietat desconeguda fins a la seva incorporació al potencial vitícola de Catalunya.

Per tant, des del DACC-INCAVI es considera necessari activar un mecanisme que permeti reduir aquests terminis i l’impacte econòmic d’aquesta feina de recerca totalment necessària i enriquidora del sector.

Mesures per fer front a la sequera

Davant de l’escenari actual de sequera, s’ha aprofitat la reunió per reclamar la petició, que es va fer el passat mes de gener per carta davant del MAPA, perquè sol·licitin sense demora a la Comissió europea, habiliti una nova pròrroga per les autoritzacions de vinya que caduquen aquest any 2024, i fer-les extensives al 2025, tal i com es va fer a la campanya 2023. Així mateix, que es permeti renunciar a la plantació evitant l’aplicació de les sancions administratives regulades per no executar les autoritzacions de vinya en el seu període de validesa.

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
Xavi Ayala | 6 comentaris
Recuperem un article on el sommelier Xavier Ayala us proposa cinc grans vins sense sulfits afegits.
Imatge il·lustrativa
Pixabay
El vi, de 2,5 euros, va ser enviat per un programa d'humor de la televisió belga
Imatge il·lustrativa
Marco Abella
Els premis anglesos Decanter World Wine Awards 2023 atorguen la màxima puntuació al Clos Abella, el vi icona del celler Marco Abella

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Raventós Codorníu amplia la seva col·lecció de vins DO Penedès, Sant Sebastià dels Gorgs, amb El Claustre de l’Abat Miró negre i blanc
Imatge il·lustrativa
Barcelona és la província que exporta més vins, seguida per Ciudad Real i La Rioja.
Imatge il·lustrativa
El cava oficial de “Barcelona Open Banc Sabadell – Trofeu Comte de Godó”, i el tennista Tommy Robredo expressen el seu esforç i dedicació en una obra pintada a cops de raqueta.
Imatge il·lustrativa
Llopart, un dels cellers pioners en propostes enoturístiques, fusiona paleontologia en la seva nova iniciativa