Dissabte, 14 de desembre de 2024
Subzones vitícoles catalanes, grans tresors per a descobrir

La Ribera d’Ebre: vinyes vora el riu i vins amb personalitat pròpia

Iniciem diversos reportatges sobre subzones de denominacions d'origen poc conegudes amb la Ribera d'Ebre

Sigrid Guillem 11 d'abril de 2024 a les 08:10
Vinyes del celler Molí de Rue a tocar del riu Ebre | Molí de Rué
Vinyes del celler Molí de Rue a tocar del riu Ebre | Molí de Rué
Una àmfora en el logotip de la Denominació d’Origen Tarragona sintetitza la presència mil·lenària de la vitivinicultura en aquest territori i la seva vocació exportadora. Creada l’any 1945, la DO Tarragona està formada actualment per una trentena de cellers i sis-cents set viticultors. Quatre municipis conformen l’àrea de producció: la Ribera d’Ebre, l’Alt Camp, el Baix Camp i el Tarragonès. Es tracta d’una superfície de vinya de prop de les tres mil hectàrees, repartides en dues zones clarament diferenciades: la zona del Camp de Tarragona, amb les comarques de l’Alt Camp, Baix Camp i el Tarragonès; i la zona de la Ribera d’Ebre. Així i tot, no podem parlar pròpiament de subzones dins la DO Tarragona, ja que no estan talment reconegudes per aquest organisme. A Cupatges hem conversat amb elaboradors de la Ribera d’Ebre i tots apunten a la seva identitat diferenciadora.
 

Jordi i Noemí Poquet, al capdavant de Molí de Rue. Foto: Molí de Rué



A la Ribera d’Ebre trobem els cellers Molí de Rue (Vinebre), Biopaumerà (Rasquera), Vins Suñer (Ginestar), el Celler Pedrola (Miravet), i el Celler Cooperatiu de Sant Jaume de Benissanet. També hi ha elaboradors fora de l’empara de la DO Tarragona com és el cas de l’Ariadna Servelló, enòloga, pagesa i ramadera a Vinebre:Vins Desantesos neix a la vora del riu Ebre. Treballem amb biodinàmica, una filosofia de vida que ens ha portat a ser un organisme granja, on els cultius i els animals es treballen en sintonia. Elaborem vins de forma natural; ampolles que contenen únicament raïm fermentat dels llevats propis de la vinya, sense additius. Hem anat creixent arrendant vinyes velles de pagesos de la zona que no tenen relleu generacional, fent així una conservació del territori i terreno. Utilitzem les varietats ancestrals autòctones: macabeu, pansal, garnatxa, garnatxa peluda i monastrell. Els blancs són brisats per recuperar la tradició vitícola de les Terres de l’Ebre”, ens relata amb la seguretat de qui té fortes conviccions, passió i compromís amb allò que fa i defensa.
 

Ariadna Servelló és l’elaboradora de Vins Desantesos a Vinebre.  Foto: Vins Desantesos


Com el seu nom avança, la Ribera d’Ebre és una zona marcada per la influència del Riu Ebre. Sòl i clima actuen de paràmetres diferenciadors envers el Camp de Tarragona i confereixen un terrer propi. La Macabeu és la varietat més plantada a la Ribera d’Ebre i en el conjunt del territori de la DO Tarragona (el 80% de la superfície de plantació és de varietats blanques). Pansal, moscatell, garnatxa blanca i parellada són altres varietats blanques esteses. I pel què fa a negres, trobem varietats com ull de llebre, merlot, samsó, sumoll, garnatxa, cabernet sauvignon i syrah. 

Com bé explica l’Ariadna Servelló, “la Ribera d’Ebre és una zona ben diferenciada de la resta de Tarragona. Té un clima més càlid, amb estius àrids i hiverns moderats i humits, amb molta boira. I sòls calcaris, pedregosos -provinents d’al·luvions de l’època del quaternari- molt fèrtils, més si estan situats vora riu. Tenim vins amb graduacions més elevades que altres zones i una acidesa moderada a causa de les altes temperatures de l’estiu”. D’aquí que ens trobem en una àrea vinícola reconeguda pels vins de licor i vins de raïm pansificat, el famós Vimblanc.

Molí de Rué és un celler familiar i molí d’oli amb més de cent anys d’història a Vinebre que ha apostat per l’elaboració del vimblanc com a producte emblemàtic del celler. Tant ells com el celler familiar Pedrola a Miravet, també coincideixen en la influència del riu Ebre com a factor distintiu de la zona. “El tret més diferenciador és la proximitat de plantació amb el riu, la zona que anomenem ‘de les illes’ perquè antigament s’inundaven per les riuades. El sòl és al·luviós, molt arenós: els nostres avis hi plantaven directament el sarment de macabeu perquè la fil·loxera no hi pot viure. Al sòl s’afegeix el clima, amb temperatures molt extremes, tant a l’hivern com a l’estiu. Les maduracions són primerenques i les graduacions alcohòliques elevades”, ens explica la Noemí Poquet, 4a generació de la família Poquet, fundadors i propietaris de Molí de Rué.

“A la zona de producció de les illes, s’afegeix la de les terrasses que miren cap al Montsant o la Terra Alta”, indica el Josep Maria, al capdavant del celler Pedrola. Doncs a diferència del Camp de Tarragona, la Ribera d’Ebre presenta una vinya distribuïda en terrasses, necessàries per pal·liar el desnivell del terreny.
 
Tast de vins al celler Pedrola de Miravet Foto: Celler Pedrola

Aquest és el cas del celler Biopaumerà, amb vinya plantada en ecològica a la partida Paumerars, al terme municipal de Rasquera. Dins la Ribera d’Ebre “som una excepció, ja que Rasquera no dona al riu Ebre i els terrenys són més de muntanya, semblants als de la Terra Alta; terrenys bàsicament calcaris que donen al vi una complexitat i una graduació més elevada que els que es poden trobar a peu de riu”, ens raona la seva propietària Helga Harbig.

Com en tot territori viscut, el passat conforme el relat històric-social i enoturístic del present: el territori tarragoní té l’empremta del Modernisme agrari a través del model cooperatiu. El moviment cooperatiu continua sent molt important en l’actualitat, ja que aglutina la major part dels viticultors que produeixen raïm al territori de la DO. Així, hi ha tretze cooperatives associades a la DO Tarragona.

A la Ribera d’Ebre trobem el Celler Cooperatiu Sant Jaume de Benissanet. Es tracta d’una cooperativa més tardana, nascuda a mitjan segle XX, que agrupa encara avui a viticultors d’aquest municipi. “Seixanta-cinc anys després de la seva creació, el Celler Cooperatiu Sant Jaume encara manté l’essència i la personalitat del primer dia. I a més ho acompanya amb els coneixements i la innovació del present, amb el màxim de respecte amb l'entorn i el medi ambient”. També ofereixen activitats d’enoturisme i formen part de la Ruta del Vi de la DO Tarragona.
 

Els cellers de la Ribera d’Ebre ofereixen activitats d’enoturisme per donar a conèixer el territori i els vins. Foto: Benissanet



“Tot i que des de fa bastants anys les plantacions de vinya del poble de Benissanet s’han anat substituint per la fruita dolça, hi ha unes cinquanta hectàrees de vinya plantades sobre peu franc i regades per les aigües del riu Ebre”, indiquen.

Avui la voluntat d’avançar i unir esforços es troba també en projectes col·laboratius que sumen a donar visibilitat al territori i als qui hi treballen.  Precisament, és a la Cooperativa Sant Jaume on els diferents cellers de la Ribera d’Ebre elaboren la Pocavergonya, “El vi més descarat de la Ribera d’Ebre”. Molí de Rue, Vins Suñer, el Celler Pedrola i el Celler Cooperatiu van decidir llançar al mercat el 2016 un vi elaborat a partir de raïm dels diferents cellers per posar en relleu el territori de Vinebre a les ciutats catalanes, principalment a Barcelona. D’aquí la imatge moderna de l’etiqueta i l’eslògan adreçat al públic jove.

Alhora, BiopaumeràMolí de Rue, Celler Sunyer, Celler Pedrola formen part de Cellers Singulars, una associació d’elaboradors emparats sota la DO Tarragona: “joves emprenedors amb voluntat de crear sinergies per donar valor al territori, als cellers i els seus vins”. Sota Cellers Singulars organitzen esdeveniments i activitats per donar-se a conèixer.
 
 
 
Amb el suport de 
 
Participació