Subzones vitícoles catalanes, grans tresors per a descobrir

Paisatge d’hivern a la finca de l’Olivera.
Paisatge d’hivern a la finca de l’Olivera. | l’Olivera.

Descobrint la singularitat vinícola de la subzona de ponent Valls del Riu Corb

A la comarca de l'Urgell trobem la subzona Valls del Riu Corb de la denominació d'origen Costers del Segre

La Ribera d’Ebre: vinyes vora el riu i vins amb personalitat pròpia

| 17/04/2024 a les 20:32h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Reportatges, cellers, subzones, Valls del Riu Corb
Viatgem a la província de Lleida. Set territoris repartits al llarg de tota la conca del riu Segre i del Pirineu lleidatà conformen el mosaic divers de la Denominació d’Origen Costers del Segre, amb característiques geològiques i climàtiques canviants. En conjunt, aquesta DO catalana abasta quatre mil hectàrees de vinya i empara trenta-sis cellers. I reconeix set subzones vitivinícoles: Artesa de Segre, Les Garrigues, Raimat, Segrià, Urgell, Pallars i Valls del Riu Corb. Imaginem un puzle on totes les peces són diferents però troben l’encaix perfecte. Pensem en geologia, en l’orografia que defineix el paisatge, i en la climatologia; en els tipus de sòls... En història i tradició. I en la mà de l’home que ordena, combina passat i present, i interpreta, amb respecte. Són atributs de qualitat i diferenciació que conflueixen i tracen la personalitat pròpia de cada zona. Aquest és el cas de la Valls del Riu Corb que avui relatem.

A les Valls del Riu Corb trobem cellers “majoritàriament petits i d'estructura familiar amb un fort component pagès i d'arrelament al territori; una realitat tossuda de persones que han decidit emprendre en l'elaboració i la comercialització dels seus vins, des de no fa tants anys. Majoritàriament són cellers joves, amb una forta identitat i una gran personalitat. Les Valls del Riu Corb ha estat una subzona de col·laboració entre elaboradors, on s'ha creat una associació que aglutina i coordina accions boniques com el Tros Food, una fita ja imprescindible per les persones que estimen el territori i volen gaudir del vi i de l'entorn”. 
 

L’enòloga Clara Griera acompanyada de (d'esquerra a dreta): Pau Moragas (vicepresident de L'Olivera i responsable de producció) i Carles de Ahumada (director de L'Olivera). Foto: L’Olivera


Clara Griera, de l’Olivera ens introdueix a aquest territori amb coneixement i sentiment. És la responsable de celler i enologia d’aquesta cooperativa de treball i d’iniciativa social a Vallbona de les Monges. Des de la seva creació, l’eix social de l’Olivera està en el nucli del projecte productiu, mitjançant un projecte a escala humana que posa en el centre les persones
 
Situada al sud-est de la província de Lleida, -continua- “la zona de Valls del Riu Corb té unes particularitats compartides interessants; des de la vessant geogràfica i climàtica, fins a la cultural i socioeconòmica. Per una banda, el paisatge accidentat, amb una àmplia zona de terrasses i finques menudes. De l'altra, i en força zones, un paisatge mosaic de cereal, bosc mediterrani i escultures d'arquitectura popular; de pedra seca, marges i cabanes que donen identitat al territori”. 
 
“És una zona de frontera entre la Lleida continental i més exigent, i la Conca de Barberà. És una àrea on conviu el secà (Vallbona de les Monges)  i el regadiu (Verdú), amb un microclima on mana el serè i la marinada, donant un contrast tèrmic molt adequat per maduracions òptimes i una frescor interessant. I on sempre hi ha un caràcter més fresc que a la plana”. 
 
Es tracta “d’una zona marcada pel Riu Corb, carenes i fons de vall, que moldegen un paisatge únic i poc conegut, enmig del Císter i les construccions medievals. Una àrea marcada per alçades de fins a 600 metres d'altitud”. 
 

Compromís mediambiental i viticultura ecològica de la mà de la família Mestres-Duran. Foto: Celler Petit Duran


Es tracta d’un paisatge on “la vinya ha estat sempre un element important. Existeixen restes del poblat ibèric dels Estinclells que en demostren la seva presència fins a l’actualitat”, relaten del celler Cercavins, a la població mil·lenària de Verdú. “L’origen dels nostres vins es remet a vinyes de tradició centenària que ens proporcionen uns raïms de qualitat excepcional i que, associades als coneixements del viticultor transmesos de generació en generació, han fet que la vinya s’adapti als terrenys de la zona”.

Des del celler Analec, afegeixen: “els sòls de Valls del Riu Corb són molt calcaris i argilosos al fons de la vall, i pedregosos a les parts altes. El clima és el mediterrani d’interior, amb una pluviometria lleugerament superior als 400 mm, amb hiverns molt freds i estius càlids i secs, però matisats per la presència diària de brisa del sud-est (marinada) que suavitza la temperatura i incrementa els nivells d’humitat. Aquest fet, juntament amb l’alçada, proporciona un període de maduració llarg i lent del raïm que ajuda a mantenir les aromes en els vins i que aquests tinguin una gran qualitat”. Aquest celler té trenta-dues hectàrees de vinya situades als termes de Nalec, Rocafort de Vallbona i Verdú, dins la subzona Vall del Riu Corb; amb alçades que van dels 450 metres del fons de la Vall del riu Corb als 550 metres de la Romiguera”. 

De la mà de la família Figuerola-Mulet el celler Analec pren el nom originari a l’Edat Mitjana de la població on es troba, Nalec. “Els Figuerola-Mulet som una família que sempre hem estat arrelats al món de la pagesia i aquesta és una feina que ens apassiona”, declaren. Amb una heretada i ferma consciència mediambiental, la seva viticultura és ecològica i defensen mantenir “els vincles amb el passat i amb la tradició vitivinícola”, amb l’ajuda de la innovació.

El projecte de celler neix de la mà de Xavier Figuerola, enginyer tècnic agrícola i enòleg. “Creiem en el potencial del territori on tenim les nostres vinyes. Sabem que les propietats químiques i físiques de la terra i les condicions de l’entorn influeixen de manera determinant en la qualitat i característiques del vi i és també per tot això que tenim molta cura de respectar i preservar l’entorn”, declara. Tenen trenta-dues hectàrees de vinya, situades als termes de Nalec, Rocafort de Vallbona i Verdú, amb alçades que van dels 450 metres del fons de la Vall del riu Corb als 550 metres de la Romiguera. 
 

Els sòls a les Valls del Riu Corb són molt calcaris i argilosos al fons de la vall, i pedregosos a les parts altes. Foto: Vinya a Verdú del Celler Cercavins


A les Valls del Riu Corb es conreen les varietats predominants a la DO. Així, entre les blanques tradicionals, la Macabeu i la Parellada. També hi ha l’adaptada Chardonnay. Entre les varietats negres predominen Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah i Pinot Noir; però també es cultiven les varietats tradicionals com Ull de llebre, Garnatxa i Trepat. 

Alhora, és d’interès destacar que l’Olivera són pioners en l’experimentació amb la Trobat, una varietat històrica . “Juntament amb el Projecte Vinyes Trobades (Slow Food Terres de Lleida), i més tard, amb tota la Denominació d'Origen, estem experimentant amb la varietat Trobat que, com passa massa sovint, estava condemnada a desaparèixer”, ens explica Clara Griera. També a les Valls del Riu Corb, els cellers Cercavins i Batlliu de Sort són dos dels deu cellers de la DO que participen en aquest projecte que parteix de plantar la Trobat en diferentes zones per avaluar-ne l’adaptació i perfil organolèptic a cada terrer.
 
A l’Olivera cultiven vinyes i oliveres, i elaboren olis i vins ecològics des del 1989. “Des de llavors, no hem deixat d'experimentar amb varietats que han demostrat una adaptació molt i molt bona al nostre clima i als nostres sòls: Xarel·lo, Garnatxa Blanca, Malvasia, Garnatxa Negra o Carinyena. I òbviament, i des dels inicis, posant en valor la varietat Macabeu, com la protagonista de les nostres elaboracions. I, com s'ha demostrat més tard, també la protagonista en molts altres cellers de la DO Costers del Segre i de la mateixa subzona”, apunta Clara Griera.
 
La DO Costers del Segre és la primera DO amb un programa de sostenibilitat propi, pioner a l’estat espanyol. De participació voluntària tant per cellers com viticultors, el programa permet avaluar els aspectes relacionats amb el cultiu sostenible de la vinya i del celler, a manera de manual de bones pràctiques. I per tant, planificar i emprendre accions de millora per tot el conjunt de la DO, per subzones o per perfils de viticultor i cellers determinats. Precisament, mereix destacar el compromís mediambiental dels cellers que integren la subzona Valls del Riu Corb, a la comarca d’Urgell, i la del Pallars, la qual tractarem en el pròxim reportatge.

“L’objectiu és la millora contínua, l’aprofitament eficient dels recursos disponibles, la salut ambiental, la viabilitat econòmica i la responsabilitat social”, indiquen des del Celler Petit Duran, ubicat també a Valls del Riu Corb. S’expliquen: “Per aconseguir-ho, els cellers de la DO treballem diàriament perquè les activitats o el desenvolupament no produeixin danys perdurables ni en la biosfera ni en ecosistemes particulars i estudiem com introduir aquelles tècniques que aporten avantatges en la conservació i millora del sòl, el maneig de la vegetació, el control de plagues (estudi dels efectes dels insecticides sobre els insectes perquè no afectin negativament a insectes beneficiosos per a la vinya i conservant al màxim els recursos naturals), reg (per tal de conservar l’aigua i millorar-ne la qualitat).”
 

Pagesia i arrelament al territori, valors compartits pels cellers a Valls del Riu Corb. Municipi de Nalec. Foto: DO Costers del Segre. Drink in Moderation


Més de quatre generacions precedeixen la família Mestres Petit. Sota la marca Petit Duran, des del 2011 elaboren vins ecològics de vinyes pròpies que treballen en ecològic. “Hem crescut en l’entorn rural i lluitem perquè aquest es mantingui i creixi”, defensen. D’aquí que a més de celler, situat a la casa familiar de Sant Martí de Maldà, tenen el Molí Duran, on produeixen oli d’oliva verge extra de la varietat arbequina des de 1895; i un allotjament turístic, el Mas Fogonussa. Ubicat a la mateixa Vall del Corb, es tracta d’un antic molí de farina del segle XVIII envoltat per cinc hectàrees de vinyes ecològiques de les varietats Cabernet Sauvignon i Macabeu. Aquestes, “estan situades en terrenys calcaris argilosos, a més de 400 metres sobre el nivell del mar, amb un contrast tèrmic dia-nit que garanteix una maduració tardana i òptima aportant tanins de gran intensitat colorant”.

Si recorrem les Valls del Riu Corb també coincidirem amb la resta de cellers que integren aquest territori i s’emmirallen en el contingut d’aquest reportatge: Antoni Giribet a Preixana; el celler de nova creació Cal Cabó, a Sant Martí de Riu Corb; el Monestir del Tallat, a Monells de Na Gaia; Mas Garcia Muret, a Llimiana; Boldú Viticultors, a Verdú, i Carviresa Cellers, que prové de la fusió de tres famílies vinícoles, que compten en la seva història amb diverses generacions dedicades a l'elaboració de raïm de collita pròpia i adquirida a viticultors de la zona i posterior comercialització dels vins.
 
 
Amb el suport de 
 

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
Pixabay
La Guia espanyola "Akatavino" ha destacat alguns vins catalans com els més ben puntuats del 2022
MiM Eivissa
MiM Eivissa | Majestic
El xef Nandu Jubany s'alia amb el futbolista per portar la gastronomia d'algun dels seus hotels
Imatge il·lustrativa
Ca N'Estella torna a guanyar un "Platinum" als concursos anglesos Decanter amb el Rabetllat i Vidal Gran Reserva Xarel·lo

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.