Divendres, 4 d'octubre de 2024
llibres de vi

Lectures de vi més enllà de Sant Jordi

Cinc llibres que van des de la poesia a la prosa on el vi convida a aprendre'n

Ruth Troyano 30 d'abril de 2024 a les 08:11
“Àmfora plena
del vi més clar,
del vi més negre
que ha fermentat.
Cap llavi crema com els vermells
de l’amor meva quan dona el bes.”

Coincidint amb el centenari de la mort de Joan Salvat Papasseït, Lo Diable Gros i Godall Edicions en publiquen l’obra poètica completa. JS-P és una edició a cura de Jordi Martí Font d’una bellesa estètica excepcional, disseny de Gerard Joan. La portada és el doblec d’un manifest que crida a cantar el dia d’avui. “Que no mideu els versos, ni els compteu amb els dits, ni els cobreu amb diners. Vivim sempre de nou”. El gest més valent és desdoblegar-lo, arrancar-lo del llibre que queda igualment vestit i rellegir-lo a diari. Com l’obra de Papasseït que és per tornar-hi sempre, vibrant i colpidora: “Res no és mesquí/ i tot ric com el vi i la galta colrada”.
 
Ha passat una altra edició de Sant Jordi, però l’eufòria del llibre ens ha de durar cada dia de l’any. El món editorial abraça cada vegada més publicacions relacionades amb el vi que ens l’apropen a través de persones que el viuen, el senten i el fan i de paisatges que els sostenen, que els defineixen. A Cupatges en llistem les últimes novetats.
 

 Arraigados, de Marc Picanyol
 
Amb fotografies d’Estanis Núñez i pròleg de Luis Gutiérrez, Arraigados és un recull d’històries de viticultors vinguts de fora que s’han empeltat en diferents latituds de la geografia espanyola, per fer-ne vi. Picanyol és fotògraf i periodista i s’estrena al món editorial després d’haver resseguit el vi des del tast, a través del blog Booonissim.cat. Diu Gutiérrez al pròleg d’aquest volum editat per Sílex: “Porque potencial hay mucho. Buenos sitios, y viñedo viejo... aunque cada vez menos. Pero ese potencial no va a ningún sitio si no hay alguien que lo vea, lo entienda y lo sepa interpretar”. I la feina de Picanyol es narrar-los. Dotze personatges admirats, dos dels quals arrelats al Priorat. Dominik Huber “amor y rigor” i Dapnhe Glorian “menos es más”. Els acompanya i els descriu i parla del seu vincle amb una terra adusta i feréstega, però també lluminosa. Glorian li confessa: “El vino es una emoción, más que todo, es algo que te lleva a un sitio”.
 
Un viaje por el mundo del vino, Christopher Cannan
 
Traduït al castellà i editat per Tolosa Wine Books, el llibre de Christopher Cannan narra el seu vincle amb el Priorat i el seu paper decisiu en situar-lo al món després de la revolució dels closos del 89. Són les memòries que ell mateix havia escrit en anglès i que finalment han trobat sortida a l’editorial del sociòleg i expert en enoturisme, Lluís Tolosa. Cannan és un dels homenots del Priorat, que el 1978 funda la distribuïdora Europvins, que li dona un coneixement vast sobre els mercats internacionals del vi. També és l’impulsor del celler boutique Clos Figueras, a Gratallops, que ara lidera la seva filla, l’enòloga Anne Cannan. Un llibre dedicat “als que s’arrisquen a cultivar vinyes (...) en temps canviants i desafiants”, amb una carta de joventut deliciosa als pares, on declara l’amor al vi després de tastar un Piesporter Goldtröpfchen: “Estoy convencido de que el vino es un tema sobre el que me gustaria aprender más”. Amb  un capítol divertidíssim ja al final, abans d’abordar la no jubilació, sobre creuers i vi: “Una diversión relajante”, afirma.  
 
El rei del nas vermell, Montse Serra
 
L’editora del vi, la periodista cultural Montse Serra, presenta l’última joia de la col·lecció Envinats, de Vibop Edicions, una editorial que fa camí des de 2018 enllaçant el món del vi i les arts. En aquest cas presenta una rondalla popular que la va marcar de petita després d’una representació del grup de teatre d’Alella. No en trobava el text i l’ha adaptat. L’acompanyen les il·lustracions magnífiques de Lluïsa Jover, llicenciada en Belles Arts. Diu així als inicis: “Una vegada era un rei/ que tenia el nas vermell,/ que bevent de bota en bota/ no en deixava ni una gota”. Un gir de 360 graus respecte de la plaquette anterior, la traducció del llibre II de les Geòrgiques a càrrec de Pau Sabaté. Rellegir el passat per entendre el present: “El pagès, mentrestant, ha mogut la terra amb l’arada corbada:/ aquesta és la feina de l’any, amb això sustenta la pàtria/ i els nets petits, i els ramats de bous i els anolls, que s’ho/ guanyen./ l no descansa fins que l’anyada no vessa de fruita”. Una col·lecció per beure-se-la sencera.
 
Via Veneto, el gran restaurant de Barcelona, Trinitat Gilbert
 
La periodista gastronòmica, Trinitat Gilbert Martínez, és l’autora d’un llibre històric editat per Planeta Gastro que recull la trajectòria de la Família Monje en una de les sales més emblemàtiques del país. Amb pròleg de Rafael Ansón - “el Via Veneto se mantiene como un clásico a la vez que se adapta  a los cambios que propone la gastronomía actual-, el vi hi és present de manera indefectible amb la veu del sommelier José Martínez González. Un professional admirat, discret i humil que a diari té al davant comensals molt entesos. Llegir-li dir “los vinos más pedidos en el Via Veneto son, sin duda, los vinos de las denominacions de origen catalán, que han ganado mucho respeto. Mucho”, fa albirar un horitzó lluminós. Com també la funció social del vi que ell mateix exalta: “Hay otro momento que vivo a menudo y que también es muy emocionant. Pasa cuando abrimos botelles de vino que nos han pedido expresamente los clientes: a veces me piden que lo cate al mismo tiempo que ellos, para que les vaya dando las notas de cata. Y eso es muy bonito”. Confiança i plaer compartit.
 
Galop de Sang, Joan Duran i Ferrer
 
Publicat per Edicions 3 i 4, el nou llibre del poeta, narrador, gestor cultural i doctor en bioquímica, Joan Duran, està amarat de prosa poètica rica i vibrant. Narra el galop dels dies a pagès “amb els vendavals de l’heroïna, el poder i la hipocresia”, matisa   l’editorial. L’escriu entre Sitges, d’on és i on viu, i Bellmunt del Priorat, el poble que habita regularment i d’on també aprèn el batec de la vida rural i l’esdevenir del vi. És un llibre sever que convida a la reflexió, on les rutines, les tradicions, la família, els costums i el parlar defineixen les persones. D’un temps enyorat, amb comparacions i metàfores on la vinya i el vi i el xampany hi són presents. Parla de l’hule i del porró, de la sang dels seitons i del corder, de l’oli del raig, de la garrofa, de la síndria... De “compartir culpes com el vi de la bota” i de “silenci de celler: ferment que treballa sense dir-ho”. Hi ha frases que queden esculpides a la memòria: “Els anys, les veritats, ens llauren els palmells de les mans com a l’avi li ho havien fet les eines de fer feina” o “Tota la vida per gosar sobreviure i aprendre a estimar el que realment som: llamàntols damunt del marbre d’una cuina”. Llegiu i hipnotitzeu-vos. 
 
 
Participació