Subzones vitícoles catalanes, grans tresors per a descobrir

Cal Mandrat, un dels pocs cellers que elaboren a La Cerdanya
Cal Mandrat, un dels pocs cellers que elaboren a La Cerdanya

La Cerdanya: Vins de climatologia extrema i de petites produccions

Seguim oferint-vos comarques vinícoles poc conegudes, però que alberguen vins amb gran personalitat

El Pallars: vins d’alta muntanya compromesos amb l’ecologia i el patrimoni

| 01/05/2024 a les 20:01h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Reportatges, cellers, subzones, Cerdanya
La Cerdanya és una de les comarques més belles, més fines de Catalunya. És una gran cassola, estructurada sobre el curs del Segre, amb la graciosa particularitat de caure lleugerament, suaument, de llevant a ponent, en pla inclinat. No és una gran vall enfonsada, sinó una vall reclinada. Envoltada d’altes muntanyes que voregen els tres mil metres, la Cerdanya no deprimeix, com tants de llocs pirinencs; produeix, al contrari, una sensació d’amplària, d’elevació, de lluminositat, de llibertat. Els seus cels són esplèndids, el seu aire és fi, els seus paisatges tenen una tendresa entranyable.

A la Cerdanya, les panoràmiques són extremament belles, però els detalls les igualen i de vegades les superen; són incomparables. Des de qualsevol indret de la perifèria de la vall -mentre sigui una mica alt-, la comarca sorgeix amb tota la seva radiant i lluminosa esplendor, així com des de qualsevol indret de la vall apareix l’amfiteatre muntanyós que la tanca i que forma tres colors superposats: la neu rosada dels alts pics; el verd negrós dels avets i dels pins de la muntanya mitjana i el verd més clar, brunyit, alegre, pacífic, dels prats, dels pollancres, dels verns, dels àlbers. La composició d’aquests tres colors crea un paisatge d’un ordre perfecte, d’una gran elegància.

Qui millor que Josep Pla (1897-1981) (Guia de Catalunya 1972. Editorial Destino) per introduir-nos amb riquesa de mots a la bellesa i riquesa de la Cerdanya. A la seva descripció es refereixen des de Cal Mandrat, un dels pocs cellers que trobem en aquest territori. Tot i comptar amb un passat vitivinícola poc conegut comparativament a altres zones vinícoles, i estar més vinculada a una tradició ramadera i agrícola, la Cerdanya, avui, comença a agafar força en el món del vi. Doncs cada vegada són més que posen la mirada en la viticultura d’alta muntanya o en enclavaments més frescs i d’alçada com a resposta al canvi climàtic. Torre del Veguer el 2008 i Gramona més recentment, són dues marques reconegudes del Penedès que han apostat per experimentar i valoritzar el potencial vitivinícola a la Cerdanya.
 

Gramona és, juntament amb Torre del Veguer, el celler del Penedès que que té vinyes a La Cerdanya. Foto: Gramona


La de la Cerdanya és una viticultura heroica, d’extrems. Té una immillorable insolació per la vinya, resultat de la seva orientació (est – oest) i l’alçada de la zona. La climatologia és adversa, amb corrents càlides i seques a la seva vessant sud que contrasten amb el rigorós clima de l’alçada de la zona, amb uns salts tèrmics que permeten una maduració qualitativa del raïm.

Les vinyes es troben entre els 900 i els 1200 metres de mitjana respecte el nivell del mar. Una alçada propícia a varietats internacionals avessades a climes freds, com la Pinot Noir i la Riesling. Aquestes conviuen amb varietats locals que s’adapten al terrer de la zona; així, la Parellada i la Muscat. I amb varietats ancestrals pirinenques recuperades que donen més valor als vins d’aquest territori, com són la vinyater o pansera, la pirineus, l’albillo reial i la godello.

Tant la poda com la verema solen ser més tardanes que en altres regions vinícoles. Per això, a finals d’octubre i fins i tot a principis de novembre comença una recollida limitada, que de vegades només permet a cada celler obtenir al voltant de 1.500 quilos per hectàrea. Això porta a petites produccions i a vins de preus més elevats. Són vins de perfil fresc i amb una marcada acidesa natural, amb un caràcter molt definit que remet a la climatologia, a “un paisatge d’un ordre perfecte, d’una gran elegància”; al qual qui hi camina també descobreix.
 

Foto: Cal Mandrat



Cal Mandrat es troba al municipi de Montellà, a la part Nord del Parc Natural del Cadí Moixeró. És un projecte de vida encetat als setanta, nascut de la il·lusió de l’empresari i cardiòleg Javier Güell i l’empresària Sílvia Gaminde. “Hi ha llocs que t'inspiren, que et canvien i que et fan créixer com a persona en ple contacte amb la naturalesa”, expliquen. Apassionats del món del vi i de la zona, decideixen recuperar la finca i plantar vinya allà on es practicava l’agricultura i la ramaderia. Cal Mandrat és la masia pairal del 1880 que es troba a la propietat i dona nom al projecte. “Encara avui dia, la finca continua rehabilitant-se i creixent”, expliquen.

Tenen dues hectàrees de vinya plantades en sòl franc argilós amb les varietats Riesling, Gewüztraminer i Chardonnay, amb les quals elaboren dos vins. “És un cultiu ecològic amb coberta vegetal d'herba natural, aconseguint així mantenir l'equilibri i la biodiversitat” de l’entorn, indiquen.

Les vinyes es troben a una alçada d’entre els 1225 i els 1276 metres. “El clima de muntanya, amb una marcada amplitud tèrmica tant diària com anual, confereix al vi un caràcter únic i el prepara per a poder evolucionar de manera sorprenent en ampolla gràcies a la seva acidesa natura”, afegeixen.
 

Vinyes nevades del celler Llivins, a Llívia. Foto: Llivins


Al municipi de Llívia hi ha Llivins, “el primer celler de la Cerdanya” -ens hi ha referit. També neix com un projecte personal. En aquest cas, empès el 2011 per dos apassionats de la muntanya i de la Cerdanya, els enòlegs Isaac Rigau i Anna Baqués. Treballen en ecològic la Sauvignon blanc, plantada a més de 1200 metres d’alçada. D’aquesta varietat elaboren dos vins: un vi blanc sense criança i un vi de gel.

Torre del Veguer elabora dos vins a la Cerdanya de producció limitada; un vi de Riesling i un de Pinot Noir. Els noms del vi, Llum del Cadí Blanc i Llum de Cadí Negre, respectivament, refereixen a la ubicació pròxima i a l’orientació de les vinyes a la Serra del Cadí.
La vinya es troba a El LLagunar, a Bolvir de Cerdanya, a 1200 metres d’alçada respecte el nivell del mar. També tenen noves plantacions que inclouen varietats ancestrals del Pirineu recuperades, com la vinyater, les pirineus Torà de T. i Borda Neral, o la albillo i la godello.

També a l’àrea d’influència del Parc Natural del Cadí Moixeró, i a una alçada d’entre els 1180 i els 1280 metres d’alçada, descobrim el projecte de Gramona. Situat en el municipi de Riu de Cerdanya, la vinya es beneficia de l’orografia i les condicions favorables que propicia la vall. Està plantada en costers d’inclinació significativa (hi ha un 41% de desnivell entre la part més elevada i la més baixa de la finca), d’aquí el nom de la gamma de quatre vins que elaboren, Costes de Cerdanya.

Tenen cinc hectàrees amb Pinot Noir, Muscat i Montònec (Parellada) que es treballen en biodinàmica.  La vinya beu de les condicions favorables de l’enclavament: l’amplitud de la vall i la plantació d’est a oest permet aprofitar al màxim l’exposició a la llum i beneficiar-se d’una major insolació.

Gramona també té una parcel·la experimental de recuperació de varietats locals pràcticament desaparegudes com la neral, la blanca fina de Pedralba o la pirineus 1, que estan sent estudiades en un projecte conjunt amb l’Institut Català de la Vinya i el Vi, l’INCAVI.
 
 
 
Amb el suport de 
 

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
Pixabay
La Guia espanyola "Akatavino" ha destacat alguns vins catalans com els més ben puntuats del 2022
MiM Eivissa
MiM Eivissa | Majestic
El xef Nandu Jubany s'alia amb el futbolista per portar la gastronomia d'algun dels seus hotels
Imatge il·lustrativa
Ca N'Estella torna a guanyar un "Platinum" als concursos anglesos Decanter amb el Rabetllat i Vidal Gran Reserva Xarel·lo

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.