DONES CELLERISTES: LA REVOLUCIÓ VINÍCOLA DEL TERRITORI

L'Anna Rovira es graduava un divendres, i el dilluns ja treballava al Celler de Capçanes.
L'Anna Rovira es graduava un divendres, i el dilluns ja treballava al Celler de Capçanes.

Anna Rovira: «En cinc setmanes de verema t'ho jugues tot»

Seguim amb la sèrie d'articles de dones celleristes com a protagonistes amb l'Anna Rovira, directora tècnica del celler de Capçanes

Núria Bigorra: “El futur de la vinya serà al Pallars? No ho sé. Només sé que hi ha petits cellers amb molta ànima que estem treballant fort”

| 10/05/2024 a les 05:31h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Reportatges, cellers, Anna Rovira
L'Anna Rovira viu en el món del vi des de sempre gràcies a una tradició familiar que la va atraure fins a portar-la a estudiar enginyeria agroalimentària. La seva experiència de becària a Mas dels Frares, el celler experimental de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, va ser un punt d'inflexió: "Allà em vaig decidir a estudiar enologia", assegura.

Va completar la seva formació amb un curs a la Universitat de Bourgogne (Dijon) i va realitzar pràctiques a la Cooperativa de Mont Touch a França, on va tenir l'oportunitat de vinificar sota les AOC Fitou i Rivesaltes.

Sempre dic el mateix, comenta: "Un divendres em graduava i el dilluns començava a treballar al Celler de Capçanes. Al principi, al departament d’exportació i després al departament Tècnic com a enòloga i directora tècnica fins avui en dia".

Actualment, l'Anna dirigeix l'elaboració d'un milió d'ampolles emparades a la DO Montsant, un 40% de les quals es consumiran a Catalunya i la resta, un 60%, s'exportaran a molts altres indrets del planeta.
 


Vius a la comarca del Priorat?

No. Visc a Cambrils i m'encanta. És una manera de desconnectar del dia a dia, de la feina.

Però has d'anar a Capçanes cada dia a fer vins...

Sí. Hi estic molt acostumada, no em molesta gens.

A fer molts vins... 

Sí (riu). Si a la pregunta va implícit el nombre de referències que elaborem al celler Capçanes, no ho sé. Crec que més de vint. Vint-i-cinc potser. Tenim una gamma molt completa per intentar arribar a tots els públics. Blancs, rosats, negres, dolços... Amb fusta i criances, sense fusta i joves, monovarietals, cupatges... Una mica de tot.

I com es porta mentalment haver d'elaborar 25 referències de vins?

És una mica complicat perquè la verema dura unes cinc setmanes, i en aquest espai tan curt de temps ho has de decidir tot de cadascuna de les referències. Només es pot fer amb una organització perfecta i amb un gran equip.

He de preguntar-te per la sequera...

Ens preocupa i molt, la sequera. Però també he de dir-te que les nostres plantes estan molt adaptades a l'estrés hídric. La nostra vinya ha patit, però segurament menys que en altres zones perquè afortunadament mai les hem regat. A la nostra zona està permès regar segons la collita. I tenim instal·lació de reg, però ens falta aigua. Un rec de suport és ideal, però cal tenir aigua i no en tenim.

Quines varietats treballeu?

Principalment varietats tradicionals, com la garnatxa negra o la carinyena. Són les que s'adapten millor al nostre clima, a la calor i a l'estrès hídric. També treballem cabernet o sirà perquè ens aporten coses interessants en algun vi, però la tendència és cap a les autòctones perquè per selecció natural funcionen millor. 

Sou una cooperativa, per tan els vostres viticultors són socis també de l'empresa...

Sí, i per això vetllem perquè el soci viticultor es guanyi molt bé la vida. Paguem el raïm una mica per sobre de la mitjana de les cooperatives de la denominació d'origen Montsant.

Tot el raïm prové de socis viticultors?

No, també tenim proveïdors que no són socis i també els paguem bé el raïm. La prova és que cada any tenim més proveïdors de raïm, que se sumen a les vinyes que anem arrendant per treballar-les.

Perquè el pagès es jubila...

Exacte. Hi ha socis que es jubilen i no tenim relleu generacional. Passem a treballar nosaltres la vinya que continua sent propietat del soci. Amb aquest model d'arrendament tenim unes 40 o 50 hectàrees. 
 


Parla'm de noves tendències. Vins amb poc alcohol, nous formats com la llauna...

La tendència marca graduacions més baixes d'alcohol, però el canvi climàtic ens va en contra. Per això treballem amb carinyenes, que no pugen tant de grau -com les garnatxes- o amb ull de llebre que també va molt bé per equilibrar els alts graus alcohòlics. 

Treballem molt amb "Bag in Box", i des de fa molts anys. En tenim un de 20 litres que funciona molt bé a la restauració. I el de tres litres per consum a casa és molt habitual. La llauna se'ns escapa perquè has de tenir unes instal·lacions especials i al nostre mercat no hi ha demanda. Crec que la gent que busca vins del Montsant o del Priorat no pensen en aquest format.

Com veus la DO Montsant?

És molt activa, amb molta visió de futur, molt dinàmica. Percebo la denominació d'origen com aire fresc per la comarca del Priorat. Amb grans productes i amb el caràcter propi d'uns vins que no necessiten emmirallar-se amb ningú. 


Un llibre: La trena, Laetitia Colombani
Una pel·lícula: Match point, de Woody Allen
Un grup de música: The Cat Empire
Una ciutat: Barcelona
El teu plat preferit: Qualsevol peix o marisc.
Un ingredient que detestis: Cogombre
Un restaurant: Qualsevol que cuini bé un peix.
Una denominació d'origen: DO Montsant.
Un vi negre: Cabrida, del celler Capçanes
Un vi blanc: He tastat fa poc un blanc de Cal Pla, sense etiqueta, del 1998, que em va enamorar.
Un rosat: M'encanten, tot i que són els més complicats de fer. El de Domaine Lafage (el nostre assessor)
Un escumós: Rosat d'AT Roca.
Amb quin personatge famós (real o de ficció) aniries a sopar? Meryl Streep, una dona empoderada.

 

 
Amb el suport de 

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
Pixabay
La Guia espanyola "Akatavino" ha destacat alguns vins catalans com els més ben puntuats del 2022
MiM Eivissa
MiM Eivissa | Majestic
El xef Nandu Jubany s'alia amb el futbolista per portar la gastronomia d'algun dels seus hotels
Imatge il·lustrativa
Ca N'Estella torna a guanyar un "Platinum" als concursos anglesos Decanter amb el Rabetllat i Vidal Gran Reserva Xarel·lo

COMENTARIS

L’anima de un celler
Anònim, 13/05/2024 a les 13:29
+0
-0
L’Ana es una crac , fa uns vins q enamoren . Gran profesional i amable persona

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.