Dissabte, 14 de setembre de 2024
Subzones vitícoles catalanes, grans tresors per a descobrir

El Penedès d’alçada: vins polits, frescos i de riquesa aromàtica

Seguim oferint-vos comarques vinícoles poc conegudes, però que alberguen vins amb gran personalitat

Sigrid Guillem 9 de maig de 2024 a les 07:36
Barraca de vinya a la Masia Can Vich
Barraca de vinya a la Masia Can Vich
El Penedès d’alçada: tradició, baixa producció, ubicació i qualitat elevades
A mig camí entre Barcelona i Tarragona trobem el territori que conforme el Penedès vinícola. La terra de la DO Penedès és vasta i diversa en paisatges, sòls i microclimes. Les seves vinyes es troben distribuïdes en una gran franja de territori entre mar i muntanya, al mig de la depressió prelitoral catalana, entre la serralada prelitoral i les petites planes de la costa mediterrània.

La DO Penedès reconeix deu zones diferents a partir d’un estudi de sòls que va determinar diferències climatològiques i de terrer. Anem a terra d’interior, al Penedès Superior, a conèixer cellers que es troben en les cotes més altes, a més de cinc-cents metres respecte el nivell del mar. Es tracta de cellers de baixes produccions amb un vincle al territori que els ve de la família, i que són representatius de la viticultura i els vins d’aquesta zona. Descobrim de nou com l’alçada aporta beneficis al cultiu i bevem vins polits per la frescor i la riquesa aromàtica, directes i d’acidesa marcada.

A només cinquanta quilòmetres de Barcelona trobem la població de Sant Joan de Mediona, que limita amb les comarques de l’Alt Penedès i l’Anoia. A 450 metres sobre el nivell del mar i envoltat de boscos de pins, es tracta d’un territori de tradició agrícola. “El poble sempre ha estat vinculat al conreu de la vinya i a l’elaboració del vi i, de fet, en algunes cases encara s’hi conserven els cups subterranis, les premses i els cellers. No cal dir que ens complau poder mantenir aquesta tradició local mitjançant l’elaboració dels nostres vins”, ens expliquen de Can Vich, a l’Alt Penedès i a la subzona Alta d’Ancosa. La història de la seva família ha estat sempre lligada a la Masia de Can Vich, que dona nom al projecte, i al conreu de les seves terres, sobretot de la vinya.
 

Celler Mas Rodó



Es tracta d’un projecte de recuperació, tant de la tradició vinícola familiar com de l’entorn de la finca, ubicada a la Vall de Mediona. El 2012 i “després d’un parèntesi en l’elaboració de vi a la masia i d’anys dedicats exclusivament al conreu de sembrats i vinyes, vam decidir començar de nou l’elaboració del vi a Can Vich”, expliquen. Al capdavant, Lluís Vich Gallego, el seu fill Lluís Vich Sastre, i l’amic d’aquest, el Jaume Moliné Gallart.
L’elaboració de vins que fan és limitada, d’unes vuit mil ampolles de mitjana, segons la producció anual de les seves vinyes. A les varietats tradicionals, com la Parellada i la Garnatxa, sumen altres de climes més freds com la Riesling o la Manzoni, adaptades a l’alçada de la Vall de Mediona. Els sòls són diversos, de roca calcària, argila i pedra-guix.
 
Compromesos amb el territori, a Can Vich treballen en ecològic i, “a fi d’ajudar a conservar la fauna de la zona, mantenim els matolls i boscos entre les vinyes perquè creiem que la producció de vi no ha de malmetre els espais naturals”, indiquen. Fruit de la tradició vinícola i del seu ric patrimoni, “als voltants de la masia trobem indicis d’aquest cultiu en els marges que emmarcaven les vinyes, en les barraques que oferien recer als pagesos, i en les piques de pedra on es preparava el “caldo” bordelès per tractar els ceps”, afegeixen.

Pugem a la cota 500. També a Mediona, el celler Mas Rodó elabora vins “honestos, definits per la climatologia, la seva altitud, orientació i tipus de sòl. Vins marcats per la nostra cura i el caràcter del nostre terroir de muntanya”, ens defineixen. En un entorn de riquesa natural, practiquen una viticultura ecològica i poc productiva: “És una elecció conscient, perquè cada varietat concentri les seves característiques essencials i les aportacions del sòl. Estan sotmeses a una situació d’estrès hídric en sòls pobres i rocosos i així s’arrelen en profunditat extraient el millor d’elles. Busquem que la producció per hectàrea no arribi als 4.500 quilos. Una xifra que representa al voltant de la meitat de la producció mitjana de vinyes similars”.

“El nostre terroir ens permet treballar tant amb varietats locals com internacionals, ja que entenem que les plantes no saben de fronteres sinó de climes i terres, i la particularitat a Mas Rodó és la capacitat adaptativa que han mostrat les diferents varietats donant resultats òptims, pel que fa a l’expressió de la seva potencialitat. Un entorn mediterrani amb un comportament climàtic molt més fred i terres parques”. Així, tenen des la Macabeu, la Parellada i la Parellada rosada, “un raïm recuperat que es desenvolupa només en alçada”; Muscat i Ull de Llebre, Merlot i Cabernet Sauvignon, fins a la Riesling, una varietat “poc treballada al nostre país, ja que difícilment s’adapta si no se li ofereix alguna cosa semblant al seu origen”.
 

Lluís Salvador Alemany de Cal Grapissó



També dins la zona Alta d’Ancosa, al municipi de La Llacuna, comarca de l’Anoia, coneixem a les germanes Anna i Laia Deàs. Són la veu i l’ànima del celler “Les Iaies”, una emotiva referència a les seves àvies i als records d’infantesa. Amb elles havien passat moltes estones a la finca familiar situada al municipi de Manlleu. Amb l’ajuda dels pares, van decidir recuperar-la. Es troba en el paratge d’Encostes, una vinya de Xarel·lo amb una suau pendent a sis-cents cinquanta metres d’alçada. Es tracta de la vinya de Xarel·lo més alta de la DO Penedès, ens indiquen. Interpreten aquesta varietat local en diferents elaboracions, “vins que expressen la finor i frescor de la Xarel·lo d’alçada”.
 
També a la població de la Llacuna trobem Cal Grapissó, que també beuen de la tradició vinícola familiar. “Som amants dels vins, dels escumosos i del territori. A casa sempre s’havia fet vi a la masia de Cal Grapissó. Per tradició familiar ens ha vingut la passió i la il·lusió d’engegar aquest projecte”, ens expliquen els propietaris Lluís Salvador Galimany i la Cristina Vila. Representen la primera generació en elaborar vi per a la seva comercialització, a partir de la recuperació les vinyes familiars, ubicades entre els sis-cents i els set cents metres d’alçada.
 
Asseveren que es tracta d’un indret privilegiat per a la producció de vins. “Les vinyes d’altitud tenen l’efecte de dies assolellats i nits fresques, que sempre afavoreixen la qualitat del vi. Hi ha força vent, que evita l’excés d’humitat en el raïm i fa que la seva maduració sigui suau i lenta. Per la manca de pluja durant moltes èpoques de l’any i pel període de maduració llarg del raïm, obtenim uns aromes i sabors ben diversos i ben contrastats. Amb aquestes condicions climàtiques més difícils que té la vinya en aquesta altitud, s’aconsegueixen colors extraordinaris i sabors intensos en els vins”.
 

Masia Can Vich



“Elaborem vins mono varietals i algun cupatge, buscant la màxima essència de les parcel·les, com a vins d’altura. Sempre hem cregut que de cada vinya podem obtenir resultats diferents. Només vinifiquem petits trossos de les parcel·les, buscant la pura essència dels costers, de sòls calcaris i arenosos, amb una lleugera presència d’argila, destinant una producció selectiva per als nostres vins embotellats, de qualitat”. Així, elaboren vins cent per cent varietals de Parellada, Cabernet Sauvignon, Ull de llebre i Merlot. També elaboren escumosos de quinze a trenta-sis mesos de criança. Les produccions són limitades.

I ens expliquen: “La parellada és la més fina i delicada de les varietats tradicionals blanques de Catalunya. Quan es conrea en microclimes frescos de muntanya (Penedès Superior) produeix blancs aromàtics secs molt lleugers i delicats aromes afruitats”.
 
El 25 de Maig de 2024 la Masia la Torreta de Mediona acull el Cota, el Festival de Vins d’altura, que enguany arriba a la seva sisena edició. Una bona oportunitat per endinsar-se en els vins d’alçada d’aquesta zona.
 
 
 
Amb el suport de 
 
Participació