Dissabte, 14 de setembre de 2024
Vinyataires lliures

68 "Vinyataires Lliures" es constitueixen en Gremi per reivindicar els seus drets

Són defensors de la tradició, la sostenibilitat i la llibertat en l’elaboració del vi i demanen poder incloure els seus pobles a les etiquetes i que se'ls redueixi la burocràcia

Sergi Cortés 10 de maig de 2024 a les 14:56
Vilateral
El Col·legi de Periodistes de Barcelona va ser l'escenari de la presentació del Gremi de Vinyataires Lliures. Un grup de 68 viticultors i viticultores compromesos amb la producció artesanal de vi i amb una profunda convicció en la sostenibilitat agroalimentària i el respecte per la tradició. Aquest col·lectiu emergeix després de diverses denúncies del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural per irregularitats en l'etiquetatge -bàsicament per incloure la toponimia d'on s'elaboren-.

Va ser, arran d’aquesta indignació i responsabilitat compartida, que va sorgir el Gremi de Vinyataires Lliures, amb l’objectiu de tenir una veu davant l’administració i reclamar els seus drets. 

La identitat dels Vinyataires Lliures


Es consideren lliures perquè observen el territori des d’una perspectiva independent, fora del sistema preestablert i partidista de les denominacions d’origen, realitat defensada únicament per l’administració.

Quins són els seus principis fonamentals?

Sostenibilitat: promouen pràctiques agrícoles sostenibles i locals per sembrar un futur vitivinícola més respectuós amb el medi ambient.
Respecte pel territori: utilitzen els topònims geogràfics com un homenatge al territori que treballen amb dedicació i entrega.
Participació i reconeixement: lluiten per ser escoltats i reconeguts per les autoritats, exigint una regulació que no discrimina els productors artesanals.
Transparència: defensen la llibertat d’expressió en l’elaboració i l’etiquetatge dels seus productes, proporcionant informació clara i honesta als consumidors.
Suport a les noves generacions: promouen el treball en xarxa i donen suport a la nova generació de viticultors, reconeixent-los com el futur de la viticultura local.
 

Foto: Vilateral



El Gremi en xifres

Nombre d’agremiades i agremiats: 68

Distribució per Territori: 34% Tarragona Nord -Lleida
30% Barcelona

24% Tarragona Sud

12% Girona – Alella

El 70% es dedica 100% a la pagesia, el 30% restant ho compagina amb altres activitats.

El 60% treballen menys de 10 Ha, el 25% treballen entre 10 i 20 Ha, i el 15% treballen més de 20 Ha.

El 60% treballa menys de 20.000 Kg, el 20% treballa entre 20.000 i 50.000 Kg, i el 20% treballa més de 50.000 Kg.

El 60% fa menys de 20.000 ampolles, el 33% fa entre 20 i 50.000 ampolles, i el 7% fa més de 50.000 ampolles.

El 33% té les vinyes en propietat, el 17% en arrendament, i el 50% combina propietat i arrendament.

El 57% no compra raïm, el 33% el compra de forma puntual, i el 10% el compra de forma habitual.

El 60% treballa en ecològic i el 40% en ecològic – biodinàmica, però només el 57% estan certificats o en vies de certificació, la resta no ho estan o no hi estan interessats.

El 28% té treballadors estables, el 25% no té cap treballador i el 47% restant contracta puntualment.

El 63% té celler propi.

El 22% està dins una D.O.

El 54% no afegeix additius.

Expliquen que actualment mantenen una taula de debat amb l'INCAVI i que veuen molt bona predisposició per avançar en alguna de les seves reivindicaciones. L'etiquetatge amb la toponimia és el més problemàtic ja que l'administració catalana admet que és una competència supra autonòmica i que, per tant, no pot fer-hi res. 

És per això que el Gremi també s'ha associat a "The European Confederation of Independent Winegrowers (CEVI)", una confederació europea amb més de 10.000 vinyataires associats que internta fer-se forta a Europa.

Manifest dels Vinyataires lliures


Som Vinyataires lliures perquè elaborem vi de forma artesanal del nostre propi raïm.

Som Vinyataires lliures. Si. I ho som amb la profunda convicció de que hem de ser més sostenibles a nivell agroalimentari, treballant la terra on les nostres vinyes arrelen, per poder sembrar un futur vitivinícola que reflecteixi els valors d’una societat més sana i conscienciada.

Som Vinyataires lliures. Si. I ho som perquè abracem la tradició i l'artesania com a forma de respecte a la rica història dels nostres avantpassats, i com a tribut a la terra que generosament ens brinda els fruits, essència única dels nostres vins.

Som Vinyataires lliures. Si. I ho som i volem utilitzar els topònims geogràfics perquè som territori, ja que el respectem, el promovem i el defensem, perquè el treballem amb suor, patiment i entrega.

Som Vinyataires lliures. Si. I ho som perquè lluitem per ser escoltats per l’administració que nega la gran diversitat de projectes de les nostres contrades, sense tenir en compte la excessiva burocràcia inassolible pels cellers artesans contrària al principi de sostenibilitat. Volem que no se’ns discrimini a l’hora de prendre decisions que es prenguin al sector, perquè també en som part.

Som Vinyataires lliures. Si. I ho som perquè creiem en la llibertat d’expressió al moment de l’elaboració i l’etiquetatge dels nostres productes. Poder ser transparents en cada etiqueta perquè el consumidor disposi de la informació clara i honesta.

Som Vinyataires lliures. Si. I ho som perquè creiem fermament en la promoció i potenciació del treball en xarxa de suport de la nova generació joves de vinyataires perquè són el futur de la pagesia del país. Defensem la nostra identitat com a Vinyataires lliures, custodis de la connexió entre la terra i el vi, portant en cada copa la riquesa i el valor de la nostra història, la força de la nostra terra i la passió que impulsa cada raïm que creix en els nostres camps.

Salut, vi i compromís amb la defensa del nostre estimat territori!


 
Participació