La gastronomia i l'hostaleria no sols són un art, sinó també una ciència en constant evolució, en la qual la formació integral dels futurs professionals és crucial. L'educació en aquest sector va més enllà de la tècnica culinària; implica també una comprensió profunda dels aliments. I, és en aquest punt on la
Fundació per a la Investigació del Vi i la Nutrició - FIVIN exerceix un paper fonamental aportant formació sobre els beneficis d'un consum moderat de vi en la salut, així com els riscos associats a un ús abusiu.
FIVIN organitza anualment formacions, dirigides per membres de l'Assessoria Científica de la fundació, en les quals s'explica de manera directa per què el consum moderat i responsable de vi aporta beneficis en la salut, en el marc d'un estil de vida saludable i una alimentació sana i equilibrada. A través d'aquests seminaris, els futurs professionals de la restauració adquireixen coneixement perquè puguin exercir la seva labor amb excel·lència en el sector i contribuir a una societat més saludable i conscient.
Durant aquest any es duran a terme 10 formacions a les províncies de Barcelona, Sevilla, Màlaga, Girona, la Corunya, La Rioja, Biscaia, Toledo i Madrid. Una iniciativa que forma part del conveni de col·laboració entre FIVIN i l'Organització Interprofessional del Vi d'Espanya.
Els centres d'hostaleria i restauració emfatitzen la necessitat d'aquesta educació integral per als futurs professionals, els qui seran els ambaixadors d'una cultura gastronòmica responsable i saludable.
Per a Abencio Millán, director de l'Escola d'Hostaleria de La Rioja, iniciatives com les que desenvolupa FIVIN resulten fonamentals per a dotar als alumnes dels coneixements. Millán explica que “a la nostra escola valorem molt la col·laboració amb entitats com FIVIN que ens permeten formar als nostres estudiants en un consum responsable del vi. Conèixer els beneficis del consum moderat de vi, així com els riscos de l'abús de l'alcohol, és essencial perquè els nostres futurs professionals puguin assessorar adequadament els clients i promoure un estil de vida saludable”.
FIVIN no sols es limita a transmetre informació; també porta veus expertes que enriqueixen l'experiència educativa, a través de col·laboracions amb professionals destacats en el camp de la recerca i la nutrició, oferint una perspectiva completa i actualitzada sobre el tema. A més de ressaltar els aspectes positius del consum moderat de vi, aquestes formacions aborden de manera directa els riscos associats amb l'abús d'alcohol. Aquest enfocament equilibrat i objectiu és fonamental per a formar professionals conscients i responsables en el sector de la restauració.
Per a Iñaki Echaveste, director de l'Escola Superior d'Hostaleria de Sevilla, és important saber des de l'evidència científica que "el consum moderat de vi aporta aspectes beneficiosos per a la salut, especialment per a prevenir algunes malalties cròniques com són les cardiovasculars o l'obesitat. La conscienciació sobre aquesta realitat és clau en els futurs professionals i líders del sector de la gastronomia, hoteleria i restauració, i des de la nostra escola realitzem la corresponent transferència de coneixement, ja que, a Espanya, el sector vitivinícola és una part molt important, no sols de la nostra economia, sinó també de la nostra societat i la nostra cultura".
El comitè científic de FIVIN recorda sempre que, encara que nombrosos estudis han demostrat els beneficis per a la salut del consum moderat de vi, la majoria dels investigadors adverteixen que això no és suficient motiu perquè algú que no beu comenci a fer-ho per motius de salut. Qualsevol estudi sobre consum moderat de vi no reemplaça el consell mèdic d'un professional.
Sobre FIVIN
La Fundació per a la Investigació del Vi i la Nutrició - FIVIN és una entitat sense ànim lucre dedicada a la recerca dels efectes del consum moderat de vi sobre la salut i la seva principal missió és comunicar a la comunitat mèdica tots aquells estudis, que estudiïn els efectes del vi i els seus components en la salut.