DONES CELLERISTES: LA REVOLUCIÓ VINÍCOLA DEL TERRITORI

Iduvina és vinyataire i elabora la gamma de vins del Priorat
Iduvina és vinyataire i elabora la gamma de vins del Priorat

Iduvina Olmedo, Mas d'en Perí: «Els meus vins i jo som políticament sostenibles»

L'Iduvina elabora vins amb raïm propi a Porrera

Eva Carmona, d'El Vinyer: “Volem créixer, però amb el mateix model de negoci”

| 23/05/2024 a les 12:57h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Líders del canvi, cellers, Mas d'en Perí, Iduvina
L'Iduvina Olmedo ve de família pagesa. Elabora vins a Porrera tal com es feia antigament al Priorat: trepitjant el raïm amb els peus, amb maceracions molt curtes del raïm sencer i amb premsatges molt suaus i manuals. Mai els passa per fusta perquè diu que així no tenen maquillatges i s'expressen tal com és la varietat, el clima i els sòls.

Quan comences a treballar la vinya al Priorat?

El meu pare és de Porrera i la meva mare de la Ribera d'Ebre. Després d'anys de cultivar fruita dolça i passar diverses crisis, cap als anys 2000, van decidir-se per la viticultura al Priorat. Tenien cinquanta anys i creuen que la millor opció és plantar garnatxa i carinyena en una finca de la família.
 

L'Iduvina amb el seu pare



I tu t'incorpores al projecte, però més tard...

Sí, bastant més tard. El pare es va jubilar i un dia em truca i em diu: ¿Què n'hem de fer del mas? I m'hi vaig posar, era el 2017.

Tenies estudis d'enologia? 

Vaig fer BUP i COU i després vaig fer Treball Social, però és una professió que mai em va convèncer. I em vaig apuntar a l'escola d'enologia Jaume Ciurana de Falset. Allò sí que em va atrapar. Allà vaig tenir clar a què em dedicaria. Ràpidament, vaig fer pràctiques a l'INCAVI i a diversos cellers del Priorat i a la Ribera d'Ebre.

Quantes hectàrees cultives?

El 2017 tenia cinc hectàrees i en vaig plantar tres més. Garnatxa concretament, per equilibrar la carinyena que ja hi havia. Planto garnatxa per equilibrar. I planto també alguna varietat blanca: Xarel·lo, garnatxa blanca i Pedro Ximenes. Avui tenim vuit hectàrees aproximadament.

I d'aquí en surten quantes ampolles?

Només faig 6.000 o 7.000 ampolles, però també venc raïm. 

Parla'm dels teus vins...

El primer vi, "M'ho ha dit un ocellet", de garnatxa i carinyena, l'elaboro el 2017. I l'any següent, el 2018, plou molt i la carinyena no surt com jo volia, de manera que el mateix vi, "M'ho ha dit un ocellet", l'elaboro només amb garnatxa. El 2019 la gamma ja es compon d'un 100% garnatxa, un 100% carinyena i un 60% carinyena i 40% garnatxa.
 


I les varietats blanques?

Faig un blanc 100% Pedro Ximenes. Però molt poques ampolles. És una varietat que m'agrada molt, com els vins del sud, de la zona de Xerès. Potser és perquè el meu avi venia d'allà. També tinc un xarel·lo vermell amb el qual faig un ancestral... Xampany, Cava, Corpinnat, Clàssic Penedès, ancestrals... Les bombolles em tornen boja.

No passes cap vi per fusta?

No, mai. Estic més còmoda sense treballar amb fusta perquè per mi maquilla els vins. I vull posar el paisatge a la taula, sense sabors i aromes que no vinguin de la varietat i dels sòls.

Tens la vinya certificada amb ecològic?

No! -riu-. Els pagesos ja tenim prou feina com per a haver d'estar tot el dia fent papers. Quaderns de camp, el Departament d'Agricultura, les denominacions d'origen... Només em faltarien certificadores com la CCPAE. 

Jo sempre dic que soc políticament sostenible. Treballo sense químics, a menys que siguin estrictament necessaris. És a dir, si tinc una afectació a la vinya, intervinc, perquè visc d'això. El mateix faig amb els llevats, treballo amb indígenes, però si la tina no arranca, doncs li puc afegir llevats. Alguna vegada -molt poques- ho he fet.

D'on ve el nom "M'ho ha dit un ocellet"?

És un homenatge a la meva padrina. Tothom parlava del meu padrí, jo la primera. Un andalús que va venir, es va casar i es va comprar una finca molt bona, la de Cal Notari. Però de la padrina, mai en parlàvem. L'etiqueta és un homenatge a ella i a les dones del Priorat que s'han fet un fart de treballar i moltes vegades a l'ombra.
 

T'he de preguntar per la sequera...

El Priorat té un clima extrem i t'hi has d'adaptar. L'any passat, per exemple, va ser un desastre per la sequera. El raïm no pesava, es va quedar petit, i sort que de Porrera cap amunt van caure 20 litres abans de la verema. Van pal·liar el desastre. Aquest hivern he fet una poda molt curta i veurem, però és fàcil algun any collir la meitat de raïm.

Un desig pel 2024 i pel 2025?

Que la gent valori l'agricultura i els pagesos. Que ens valorin, que comprin a casa, que comprin proximitat, que entenguin que sense nosaltres hi ha un futur molt gris.


EL PERFIL 

Un llibre: Vaques, d'Imma Puigcorbé, és l'últim que he llegit.
Una pel·lícula: Qualsevol de Tarantino
Una sèrie: Joc de Trons
Un grup de música: Joaquin Sabina
Una ciutat: Roma
El teu plat preferit: M'agrada tot. Escalivada de l'hort amb anxoves de l'Escala, per exemple.
Un ingredient que detestis: La textura dels peus de porc.
Un restaurant: La Cooperativa de Porrera
Una denominació d'origen: Ribera Sacra, Xerès... També Priorat, és clar
Un vi negre: És molt complicat això... Potser el Morenillo de Vins del Tros
Un vi blanc: Finca Les Lleres, de Batlliu de Sort
Un rosat: Pla dels Àngels, de Scala Dei
Un escumós: Qualsevol escumós del món... Un del celler Sanromà (Tarragona)
Amb quin personatge famós (real o de ficció) aniries a sopar? T'hauria de dir algun personatge empoderat o revolucionari... Tipus Frida Kahlo, però què caram, et diré el Bruce Willis... -i riu-.

 
Amb el suport de 

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
Pixabay
La Guia espanyola "Akatavino" ha destacat alguns vins catalans com els més ben puntuats del 2022
MiM Eivissa
MiM Eivissa | Majestic
El xef Nandu Jubany s'alia amb el futbolista per portar la gastronomia d'algun dels seus hotels
Imatge il·lustrativa
Ca N'Estella torna a guanyar un "Platinum" als concursos anglesos Decanter amb el Rabetllat i Vidal Gran Reserva Xarel·lo

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.