DONES CELLERISTES: LA REVOLUCIÓ VINÍCOLA DEL TERRITORI

Marta Rovira fent tractament biodinàmic
Marta Rovira fent tractament biodinàmic

Marta Rovira: «El mediterrani em crida, necessito el sol, la terra i l'aigua»

La Marta és al capdavant del celler Mas d'en Gil, un celler biodinàmic que elabora unes 90.000 ampolles l'any.

| 07/06/2024 a les 10:30h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Líders del canvi, cellers, Mas d'en Gil, Marta Rovira
"Estudieu el que vulgueu, però estudieu tres llengües estrangeres", li deien els pares. Marta Rovira, de Mas d'en Gil, va estudiar enginyeria industrial a la UPC, i va fer el màster a Alemanya perquè volia treballar amb avions. Però va tornar aviat, “el mediterrani em crida, necessito el sol, la terra i l'aigua", ens confessa.

La Marta és al capdavant del celler Mas d'en Gil, un celler biodinàmic que elabora unes 90.000 ampolles. No compren ni venen raïm i tenen 55 hectàrees de bosc, amb un pla de gestió forestal. "Entenem el bosc com el pulmó de la vinya", ens comenta.
 

Vista aèria de Mas d'en Gil



Quina és la teva trajectòria al celler?

Des de petites els meus pares van entendre que havíem de formar part de la nostra empresa per aprendre a treballar i aprendre també una forma de fer de la familia. Al principi al celler familiar del Penedès a Santa Margarida i els Monjos. Vam començar amb tasques molt senzilles. A mesura que et feies gran, et donaven és responsabilitat. En un día de verema al Penedès entravem el que entrem al Priorat en tota la campanya. Durant l'any també treballavem a les oficines i els dissabtes veníem vins a doll així com productes de l'hort dels avis: patates, ous de les gallines...

Com aquí al Priorat...
(Riu). Exacte. Aquí entres això en tota una verema.

Vas aprendre molt d'aquella experiència...

Allà vaig conèixer dues generacions del món del vi, la de l'àvia, treballant amb les llunes i la de l'avi, que va tenir un dels primers tractors del Penedès i que ja deia que els vins del Priorat eren una mica massa concentrats. També vivia l'agricultura dels pares, sense cobertes vegetals, amb tractors, etc. Avui hi ha una part dels avis l'hem professionalitzat. "La lluna vella" que em deia l'àvia, hem estudiat i hem comprovat que "és la lluna descendent en biodinàmica" en alguns mesos de l’any. I ara fem els vins de l'avi amb el coneixements de la generació dels pares i portats al món d'avui. El món del vi que ens ha atret és el dels vins fins i clàssics.

Quan neix el projecte Mas d'en Gil al Priorat?

L'any 1998 comprem la finca histórica de Mas d’en Gil al Priorat i el meu pare Pere Rovira junt amb la meva germana gran Pilar inicien el projecte junt amb un equip humà que ens va acompanyar amb la il.lusió de recuperar la finca i a qui estem molt agraïts. Jo torno d'Alemanya a finals  del 2004 per acompanyar el projecte, però durant tres anys en formo part per escoltar i aprendre.El 2008, l'any de la crisi, la familia em proposa de posar-me al capdevant del projecte.
 

La família Mas d'en Gil tastant vins dels foudres


Com són els vostres vins?

Sempre parlem de tres gammes: Els fills, els pares i els avis. Els fills són les vinyes més joves, d’ubicacions mes altes o més fresques i potser més productives, amb raïms més grans, per fer vins més fluids i frescos, els Bellmunt, Vins de Vila. Els pares són les vinyes en terrenys de pissarra, que donen la benvinguda al Priorat, el Coma Vella, amb vinyes d'uns quaranta anys. Les gammes altes, Clos Fontà (vuit parcel·les molt velles de garnatxes i carinyenes) i Coma Blanca (macabeu i garnatxa blanca). Són els vins de vinyes velles i tots dos són Vins de Finca de Catalunya. El quart vi és el de grans anyades, que només l'hem fet el 1998, el 2004 i el 2016, anys excepcionals al Priorat.

Com es diu i quin preu té?

Es diu Gran Buig i l'anyada actual val uns 380 euros. Té aquest preu per la qualitat i la capacitat de caminar en el temps que té.

Poseu el preu als vins tenint en compte la variable longevitat...

Sí. Un vi de 3 anys et pot donar molt de plaer, però el seu preu no pot ser el mateix que un que tingui una vida de 25 anys. Evidentment, la variable qualitat també defineix el preu.

Teniu objectius de creixement?

Només de qualitat. Vam fer una selecció massal durant set anys per marcar les millors vinyes velles de la finca. Tenim el nostre viver Mas d'en Gil de garnatxa, carinyena, garnatxa blanca i macabeu.
 

La família Mas d'en Gil davant del celler


Treballes amb biodinàmica, què passa quan, com el 2020, arriba un fong com el míldiu i s'instal·la a la vinya? En tens prou amb els preparats d'ortigues i cua de cavall?

La finca té tres punts més sensibles als fongs. I després de 26 collites els comencem a tenir una mica controlats. El míldiu es reprodueix molt més si la terra està airejada, llaurada. Si té coberta vegetal i té més biodiversitat es reproduirà menys. El 2020, per exemple, que moltes parts de Catalunya van perdre una part important de la collita, nosaltres vam tenir una afectació poc rellevant, al voltant del 10%.

Parla'm de com elaboreu...

El 2008 es certifica la finca ecològica i comencem a fer selecció de llevats nostres. Des de fa uns anys cap aquí vam començar a fer les fermentacions espontànies. Nosaltres controlem la vinya al 100% i l'estat sanitari em permet confiar plenament que no hi ha d'haver cap problema. Algun any molt càlid, alguna partida pot tenir sucre residual, però amb biodinàmica tenim recursos per ajudar els llevats a fer la seva feina.

I si no acaben la fermentació?

Intentem esperar a la primavera i normalment acaben la fermentació. Si es dona el cas que no acaba la fermentació, tenim la opció d’enviar al vi a la nostra vinagreria que vam heretar dels antics propietaris, pero la veritat és que passa de forma ocasional.

On veneu els vins?

El 70% dels vins els venem fora. Catalunya s'endú el 25% restant.

En quina mesura us ajuden els concursos, els punts Parker, etc.?

Els punts Parker són un passaport de presentació al món, però no és cap obsessió. Hi ha tants cellers al món, i també al Priorat, que ens hem de diferenciar. AL Priorat hi havia 15 cellers embotelladors quan vam començar, ara n'hi ha més de 100. Més de 90 punts t'ajuden amb els importadors a obrir portes.

Hi ha altres factors?

Sí, l'estil i la qualitat dels vins. Parker és un factor, però la qualitat i la presentació també fan molt. Nosaltres ens hem marcat l’objectiu de fer vins clàssics i fins. Amb etiquetes més clàssiques que arriben a la restauració com a vins fins de terrer. Vins amb identitat, potser amb menys volum en boca que al principi, i que busquen convertir-se en un vi clàssic i fi del Priorat.


EL PERFIL 

Un llibre: CINC HISTÒRIES del MAR de Josep Pla
Una pel·lícula: THE WHITE CROW de Ralph Fiennes
Una sèrie: L’ESCURÇO NEGRE
Un grup de música: OMAR SOSA i PAOLO FRESU
Una ciutat: TOKYO
El teu plat preferit: PÈSOLS amb COCOTXES
Un ingredient que detestis: PEBROT
Un restaurant: DOS PEBROTS
Una denominació d'origen: BIERZO
Un vi negre: LA MURIA 2021 de Raul Pérez
Un vi blanc AUXEY DURESSES 2004 Lalou Bize-Leroy
Un rosat: PRIMA 2021 de Domaine l’Anglore (Tavel, Rhone)
Un escumós: RECAREDO TURO d’en MOTA
Amb quin personatge famós (real o de ficció) aniries a sopar? Amb l’artista brasiler CILDO MEREILES

 
Amb el suport de 

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
Pixabay
La Guia espanyola "Akatavino" ha destacat alguns vins catalans com els més ben puntuats del 2022
MiM Eivissa
MiM Eivissa | Majestic
El xef Nandu Jubany s'alia amb el futbolista per portar la gastronomia d'algun dels seus hotels
Imatge il·lustrativa
Ca N'Estella torna a guanyar un "Platinum" als concursos anglesos Decanter amb el Rabetllat i Vidal Gran Reserva Xarel·lo

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.