L'enòleg Delfí Sanahuja, amb una trajectòria de més de 30 anys al celler Perelada (D.O. Empordà), ha rebut aquest cap de setmana el
Premi Enòleg de Prestigi. Es tracta d'un guardó que otorga cada any en la seva festa anual l'
Associació Catalana d'Enòlegs i Enòlogues. Aquest 2024, l'entitat ha celebrat el seu 40è aniversari amb un acte a Vila-Seca on, a més de Delfí Sanahuja, han rebut reconeixements altres professionals del sector com Imma Domènech o Joan Miquel Canals.
Per a Sanahuja, "
que els meus companys valorin el meu treball al llarg d'aquests anys és molt gratificant. Aquest guardó reflecteix la meva trajectòria i no podria haver-lo aconseguit sense el suport i la confiança de Perelada, que ha estat fonamental per al meu creixement, per a desenvolupar projectes d'experimentació i per a formar part d'una de les iniciatives enològiques més rellevants dels últims anys en aquest país. També m'impulsa a continuar millorant i contribuint al món del vi en el futur". L'enòleg també ha agraït al seu equip "
la dedicació i el treball constant, que han estat clau per a aconseguir aquest premi".
Delfí Sanahuja forma part de Peralada des de 1998, quan
Javier Suqué, copropietari del Grup, li va proposar incorporar-se a Perelada amb l’objectiu d’elevar el reconeixement i projecció del celler a la D.O.Empordà. Amb més de 30 veremes a la seva trajectòria, entre les fites més importants de Sanahuja, cal destacar la plantació de finca Garbet a la vora del Mediterrani, al Cap de Creus, “una vinya amb un dels paisatges més espectaculars del món”. O, més recentment, la construcció i inauguració del celler Perelada. També reivindica que “Perelada ha estat pionera en moltes coses”. Entre altres, els vins experimentals o efímers que elabora des de 1998, la clara aposta per vincular el vi amb el seu paisatge o el ferm compromís per la sostenibilitat, amb mesures com la reutilització d'aigua reciclada per al reg des de fa dècades.
Sobre el futur, assegura que “
ens encaminem cap a vins elegants, equilibrats, que mostrin el seu territori i la seva autenticitat” i adverteix que serà clau la correcta gestió de l'aigua (“el pròxim or líquid”), l'adaptació dels cellers mediterranis a l'impacte del canvi climàtic i l'ús de varietats de raïm autòctones. En el cas concret de la D.O. Empordà, parla de “
l’important canvi qualitatiu dels vins” a l'última dècada.