Imatge il·lustrativa
Foto: Maria Rosa Ferré

​La DO Penedès, pionera en ecologia i en la catalogació de vins de mínima intervenció

Conversem amb el seu secretari, Cisco Olivella, a les portes de convertir-se en la primera al món amb vins 100% ecològics a partir de la verema 2025

| 05/06/2024 a les 10:26h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Impacte i Sostenibilitat, DO Penedès
Tenir l’horitzó a tocar ja és una satisfacció molt gran. La denominació d’origen Penedès es convertirà amb els vins de la verema 2025 en la primera DO de tot el món amb el 100% de producció ecològica. La sequera, que ha assecat algunes vinyes fins al punt de fer-les morir, no ha estat un impediment per assolir el principal repte del pla estratègic presentat el 2021. Es tancarà així un cercle iniciat el 1979, tenint en compte que el primer vi ecològic de l’Estat espanyol va néixer al Penedès de la mà del celler Albet i Noya.

El secretari de la DO Penedès, Cisco Olivella, concedeix una entrevista per comentar com viuen el compte enrere. Parla de sostenibilitat com l’eina principal per protegir una denominació d’origen amb 25.000 hectàrees i 19 milions d’ampolles de vi anuals. Aplaudeix el compromís de viticultors i  cellers per posicionar-se al món des de l’ecologia i avança que en breu tindran també aprovada la categoria de vins de mínima intervenció que definirà un estil creixent d’elaboració arreu del país. El Penedès se situa a l‘avançada en un moment complex i fràgil derivat de l’emergència climàtica.
 

Francesc Olivella, secretari de la DO Penedès Foto: DO Penedès


Quatre anys i objectiu complert.

El 2021 vam presentar el pla estratègic i un dels reptes era que els vins de la DO Penedès de 2025 fossin 100% ecològics. El trànsit està sent relativament fàcil. Les pesades de l’última verema ja parlen d’un 95% de producció ecològica.  Hi havia dubtes a l’inici i pensàvem que potser caldria ampliar terminis d’un o dos anys, però veiem que no caldrà perquè ho assolirem.
 
La sequera no ha alterat els plans, doncs.

No ha afectat gens. Quan el ple de la DO  Penedès va plantejar aquesta qüestió era juny de 2020. Aleshores teníem míldiu. Era temps de pandèmia i lluitàvem contra les pluges i les humitats. Es va perdre un percentatge important aquella collita i tot i amb això ens plantejàvem fer un salt endavant  important. Del 2021 al 2023 ens ha marcat molt la sequera, però produir en ecològic és més fàcil. Aquest 2024 és més plujós. Tenim el míldiu controlat, sabem com gestionar-ho i com s’ha de tractar.
 
Ser la primera DO al món amb 100% ecològic és una fita realment transcendental.

Ha estat un viatge conscient. Estem orgullosos del compromís dels cellers i cal dir que sempre es recorden els primers, no els segons ni els tercers. Però la nostra voluntat és la de cuidar un territori i el primer pas de la sostenibilitat és l’ecologia a la vinya.  Quan veus el mapa de les auditories del CCPAE, el Penedès és una taca d’un verda molt intensa i això produeix molta satisfacció. Hi ha més ecologia aquí que en qualsevol altre lloc del país i en qualsevol altre cultiu. És una dada important a tenir en compte.
 
No és casual que el primer vi ecològic de l’Estat espanyol nasqués al Penedès.

Albet i Noya va ser el primer a llançar-se a la piscina el 1979. Aleshores no es feia vi ecològic, era vi de vinya ecològica, perquè la normativa europea regulava la vinya però encara no l’enologia i el celler. Ara sí que podem parlar ja de vi ecològic perquè està certificat també el procés d’elaboració. Està clar que ser ecològic té una dimensió comunicativa i promocional molt gran, però el més important sempre és el fet honest i sincer de realitzar pràctiques conscients i respectuoses a la vinya.
 
El consumidor tria en funció d’aquesta distinció?

Hi ha consumidors que clarament volen productes ecològics, més sans i naturals, però també qui ni s’ho planteja. El que passa és que no hi ha una diferenciació de preus en el mercat i un dels nostres reptes i objectius propers serà que el raïm ecològic de la DO Penedès tingui un preu diferent que reconegui aquest treball acurat i precís, a vinya i celler. L’objectiu és que els vins de la DO Penedès tinguin més prestigi al mercat i que els preus siguin més que dignes per a viticultors i cellers. De la mateixa manera estem acabant de definir la regulació de vins de mínima intervenció al plec de condicions de la DO.
 
Quan es podria aprovar i quines són les línies vermelles?

Segurament al ple de juny ja hi haurà l’aprovació inicial. Ara discutim sobre els paràmetres mínims que han de regir aquesta categoria i després en tancarem els serrells. Hem d’abordar qüestions com els llevats, el filtratge, l’acidificació, els nivells de sulfurós... Hi haurà uns criteris mínims que definiran el concepte de mínima intervenció als vins de la DO Penedès. Ho estem fent al mateix temps que la DO Montsant, amb criteris similars, per evitar confusions al consumidor.
 

Ovelles esporgant la vinya. Foto: Maria Rosa Ferré

 

La sequera no ha afectat en el trànsit cap a la plenitud ecològica, però sí que és el maldecap primer del sector.

Al Penedès i arreu. A França hem vist com s’arrancaven 10.000 hectàrees. A principis de 2020 parlàvem de destil·lació de crisi, de poda en verd, d’ajuts per l’emmagatzematge perquè hi havia excedents i el míldiu ens ho va venir a arreglar tot. Del 2021 al 2023 ha faltat vi amb la sequera, però no al sí de la DO Penedès. Tenim una situació complexa, ens preocupa especialment el canvi climàtic i haurem d’incorporar mesures d’adaptació.
 
Com quines?

Haurem de veure com es planteja i planifica el reg de suport. També com es treballa la terra, com es planten noves vinyes, quines varietats resilients i quins peus resistents s’utilitzen. La sequera ha deixat un coneixement molt extens. A la DO Penedès hi ha una comissió tècnica que se n’encarrega, però també bevem del coneixement d’INNOVI i de l’INCAVI que ha de vetllar per la salut de tot el sector. Tenim eines i grups d’investigació   per fer-hi front.
 
Perquè al Penedès la situació ha estat especialment crítica, amb vinyes que literalment han mort.

S’han de prendre mesures i hem de valorar què fem. Si en una plantació han mort una tercera part de les vinyes, què fem? Les arranquem? Quan ha mort un percentatge elevat està clar que s’arranca, però quan és menor, hi ha dubtes... O tornes a plantar o plegues. Hem de valorar els plans de reestructuració de la UE, però l’escenari és difícil. Vist el que ha passat, també tenim clar que el treball intensiu que s’ha fet en algunes vinyes ha tingut conseqüències més nefastes en el seu esdevenir; les plantes es desgasten abans i el canvi climàtic les acaba d’afectar.
 
Com es continuarà incidint en els beneficis de la sostenibilitat?

Amb molta conscienciació. I crec que en el sector i a la DO Penedès és altíssima. No hi ha camí de retorn. Dit això, la qualitat d’un vi no la mesura l’ecologia, que també, sinó el rigor tècnic. Però hem de fer que els consumidors entenguin el valor que té.
 
Com veu l’enologia d’avui al Penedès?

El que tenim clar és que el 2025 serà històric, també per la qualitat enològica. Al Penedès sempre hem estat referents en les elaboracions, hem estat els primers  a introduir equips de fred, premses pneumàtiques... Avui tenim gent jove molt formada i preparada. Hi ha talent, creativitat.. Ha canviat la forma de fer vi, ja no és tan estàndard. Hi ha millors elaboracions i més diferents. Fem passos endavant. En el cas de l’ús de sulfurós, sempre hem treballat amb nivells baixos però és que ara són una tercera part dels que empràvem fa uns anys. Hem aplicat la ciència i la tecnologia sempre per fer vins reduint cada vegada més tot tipus d’addicions.  
 
Com celebraran el 2025 l’assoliment de l’objectiu 100% ecològic?

Serà un any important quant a comunicació. Estem definint l’estratègia i està clar que se’n sentirà a parlar. No podem avançar detalls encara però 2025 marcarà un abans i un després al Penedès.
  

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
Pixabay
La Guia espanyola "Akatavino" ha destacat alguns vins catalans com els més ben puntuats del 2022
MiM Eivissa
MiM Eivissa | Majestic
El xef Nandu Jubany s'alia amb el futbolista per portar la gastronomia d'algun dels seus hotels
Imatge il·lustrativa
Ca N'Estella torna a guanyar un "Platinum" als concursos anglesos Decanter amb el Rabetllat i Vidal Gran Reserva Xarel·lo

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.