DONES CELLERISTES: LA REVOLUCIÓ VINÍCOLA DEL TERRITORI

Gemma Roig, del celler Mas Llunes
Gemma Roig, del celler Mas Llunes

Gemma Roig: «Les garnatxes i carinyenes empordaneses permeten fer vins frescos i amb personalitat»

La Gemma és al capdavant del celler Mas llunes juntament amb el seu pare. Elaboren 150.000 ampolles l'any, bàsicament de garnatxes i carinyenes

| 14/06/2024 a les 11:12h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Líders del canvi, cellers, Gemma Roig, Mas Llunes
El celler Mas Llunes es funda el 2000. La família ve de tradició licorista des del 1875, quan el rebesavi del pare, Joan Roig Solana, va iniciar l'activitat. Gemma Roig tenia 12 anys quan neix el celler Mas Llunes. Avui encara fan ratafia artesanal a Garriguella i la Gemma recorda la fàbrica de licors. "El raïm el portàvem a la cooperativa del poble", em confessa.

Conversem amb la Gemma, segona generació del Celler Mas Llunes, a Garriguella, a la carretera de Vilajuïga.

Encara feu ratafia. Al celler?

No. Elaborem la ratafia l'Empordanesa, a la fàbrica Roicom, al mig del poble.

Ratafia de la Serra de l'Albera?

Sí. Elaborem amb plantes de la Serra de l'Albera, perquè reflecteixi al màxim el nostre territori i el paisatge empordanès. Una vegada elaborada, l'envellim tres mesos en botes de roure. Ha obtingut diverses vegades el premi Girona Excel·lent a la millor ratafia.

Ets enòloga?

No. Jo vaig estudiar la llicenciatura d'Administració i Direcció d'Empreses. En acabar vaig anar a Londres, vaig tornar i vaig adquirir experiència laboral al sector de la maquinària industrial. L'enyorança del poble, de les vinyes, de l'Albera i de l'Empordà fan que torni a Garriguella i m'incorpori al celler familiar. 
 


A la fàbrica de licors no hi vas treballar mai?

Sí, mentre estudiava, als estius, recordo anar a la fàbrica a etiquetar licors. M'incorporo el 2014 a Mas Llunes, a la part d'enoturisme. Vaig ajudar a desenvolupar tot el projecte enoturístic.

Ara mateix quina responsabilitat tens a l'empresa?

M'ocupo de tota la part de comercialització, comunicació i enoturisme. Porto també l'exportació en alguns països.

Com són els vostres vins?

Són principalment garnatxes i carinyenes. Varietats amb caràcter empordanès que permeten fer vins frescos, nets i amb personalitat. Tots els vins tenen certificació ecològica. Elaborem unes 150.000 ampolles repartides en 17 referències.

Blancs, rosats, negres, joves i amb criança, sense sulfits, dolços... No complica molt a l'hora de comercialitzar?

(Riu). Si, però és estimulant explorar les possibilitats que ens ofereixen les nostres vinyes. Tenim vuitanta hectàrees de vinya pròpia i totes les treballem en ecològic.

A l'Empordà també hi ha sequera...

Sí, hem viscut uns anys de sequera i hem vist que les varietats que millor aguanten l’estrès hídric són les d'aquí, les garnatxes i les carinyenes, per això son les varietats que hem estat plantant els darrers anys i algunes vinyes d’altres varietats les hem reempeltat. També crec que cada vegada serà més important poder disposar d’aigua, en el nostre cas tenim un pou que ens permet tenir reg de suport a una part de les vinyes.
 


Com elaboreu?

Elaborem a la vinya. Li donem molta importància. Treballem amb llevats indígenes. Agafem mostres de raïm, fermenten i seleccionem el llevat. Així ens assegurem que expressen el caràcter de cada verema. 

Podeu i voleu créixer més a Mas Llunes?

En volum podem créixer però  per nosaltres és prioritari que aquest creixement no vagi en detriment de la qualitat. No ens obsessiona créixer en nombre d'ampolles.

On veneu els vins?

Un 70% els venem a Girona i un 20% a la resta de Catalunya. Alemanya, Bèlgica, Holanda, Noruega, Andorra, Estats Units i Canadà es reparteixen el 10% restant.

Quina importància té la venda directa al vostre celler?

Força. Venem un 10% de la producció al celler. 

Quines visites feu?

Fem una visita històrica, on visitem una vinya plantada on hi havia hagut un camp d’aviació durant la Guerra Civil,  escenari de l'últim combat de la guerra, on la legió Condor va bombardejar els republicans que quedaven a la zona. Al costat de la vinya hi ha refugis i bunquers i el visitant pot fer un recorregut per dins d'ells molt interessant. L'experiència barreja història, viticultura i vi.

També oferim una experiencia de vins molt innovadora, el Tast Sensorial, es tracta d’un tast immersiu a la sala de botes on es donen a conèixer els nostres vins d’una manera única, a través d’un espectacle de llums, música i projeccions audiovisuals.

Com veus la DO Empordà?

Tenim les característiques idònies per elaborar molt bons vins, i crec honestament que hi ha molta qualitat. Potser l'assignatura pendent és l'exportació. Rebem molts visitants estrangers, però som de les denominacions d'origen menys exportadores. La província de Barcelona també és un mercat difícil per nosaltres. Hi ha molta oferta i costa una mica entrar-hi. Als barcelonins els venem els vins aquí, a l'Empordà.


EL PERFIL 

Un llibre: Últimament només llegeixo contes (riu). L’última novel·la que he llegit és Rere els Murs, de Nuria Esponellà.
Una pel·lícula: Cadena perpetua
Una sèrie: Game of Thrones o The Walking dead
Un grup de música: Oques Grasses
Una ciutat: Girona  
El teu plat preferit: Algun peix al forn o a la donostiarra (gall de sant pere, llobarro, orada…)
Un ingredient que detestis: les cireres no m’han agradat mai
Un restaurant: Es Raco, de Cadaqués
Una denominació d'origen: DO Empordà
Un vi negre: Mas Sinen coster de la DOQ Priorat
Un vi blanc: Alguna Carinyena Blanca de l’Empordà
Un rosat: El Mallolet rosat de Roig Parals
Un escumós: Gran Reserva de Muscandia 
Amb quin personatge famós (real o de ficció) aniries a sopar? Emma Watson, per ser una icona feminista i pel seu compromís social i mediambiental

 
Amb el suport de 

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
Pixabay
La Guia espanyola "Akatavino" ha destacat alguns vins catalans com els més ben puntuats del 2022
MiM Eivissa
MiM Eivissa | Majestic
El xef Nandu Jubany s'alia amb el futbolista per portar la gastronomia d'algun dels seus hotels
Imatge il·lustrativa
Ca N'Estella torna a guanyar un "Platinum" als concursos anglesos Decanter amb el Rabetllat i Vidal Gran Reserva Xarel·lo

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.