L’augment de càrrega de poda en el macabeu incideix en la qualitat final dels vins

La DO Tarragona i l’INCAVI han presentat els resultats de l’estudi portat a terme per estudiar els efectes que la càrrega de poda té en el macabeu, la varietat emblema de la DO Tarragona

Aquests són els vins premiats al concurs de la DO Tarragona

| 19/06/2024 a les 07:51h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Saber-ne més, INCAVI, poda, DO Tarragona
Presentant els resultats de l’estudi
Presentant els resultats de l’estudi
La Denominació d’Origen Tarragona i l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) han presentat, a una jornada tècnica a Vinebre, els resultats de l’estudi que se centra en el control de la càrrega de poda i la producció per hectàrea de la varietat macabeu, per conèixer com afecta directament aquesta càrrega als vins que s’hi elaboren.
 
Aquest treball està emmarcat en el projecte de valorització de les varietats catalanes recollit en el Pla estratègic 2025 i en el Pla de Recerca i Innovació 2030 de l’INCAVI.
 
Els resultats de l’estudi demostren que la càrrega de poda té una incidència directa sobre la producció de raïm i la qualitat dels vins resultants: a més càrrega, més producció i variacions clares en les variables qualitatives dels vins (menys cos, menys grau i variació dels paràmetres organolèptics). Cal dir que aquest augment de càrrega de poda no manté la mateixa relació que el nombre de borrons deixats ja que la planta reacciona a una menor càrrega de poda, amb la brotada del braguer i de borrons de la fusta de més de dos anys. Com que una major càrrega de poda no fa que els borrons deixats produeixin, la planta manté un cert equilibri.
 

 Pel que fa a la fenologia, la càrrega de poda no presenta una incidència estadísticament significativa en el que respecta al volum de la vegetació. Per tant, la relació entre la superfície foliar i la producció de raïm és menor com més càrrega de poda es deixa, casuística que pot fer que vagi en contra de la qualitat final del producte.
 
Un cop obtinguts els resultats de l’anàlisi del most i del vi procedents de diferents càrregues de poda, es conclou que les diferents càrregues condicionen la maduració del raïm, variant la seva composició. Tanmateix, cal remarcar que un major rendiment comporta que els vins siguin més lleugers, amb menys graduació i menys extracte sec.
 
Resultats de l’estudi a l’abast del sector viticultor

Les conclusions extretes de l’estudi de càrrega de poda estaran disponibles per a viticultors i elaboradors que formen part de la DO Tarragona, i per organismes i entitats públiques i privades, no només del territori català, sinó també d’altres regions vitivinícoles europees. Tot, amb l’objectiu d’incentivar a cellers i entitats del sector (fonamentalment altres Denominacions d’Origen) a què puguin aplicar les conclusions extretes de l’estudi en els seus propis territoris.

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
Pixabay
La Guia espanyola "Akatavino" ha destacat alguns vins catalans com els més ben puntuats del 2022
MiM Eivissa
MiM Eivissa | Majestic
El xef Nandu Jubany s'alia amb el futbolista per portar la gastronomia d'algun dels seus hotels
Imatge il·lustrativa
Ca N'Estella torna a guanyar un "Platinum" als concursos anglesos Decanter amb el Rabetllat i Vidal Gran Reserva Xarel·lo

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Enoteca, un dels 14 vins amb 100 punts
Enoteca, un dels 14 vins amb 100 punts
Segons Peñín, Enoteca Gramona 2011 es converteix així en el millor vi d'Espanya
Nous cursos amb acreditació universitària
Nous cursos amb acreditació universitària
"English for Wine Aspects" i "The Sommelier's English Toolkit" ofereixen formació integral basada en cinc pilars per millorar la comunicació en anglès dels professionals del vi.
Família Torres, un celler proactiu contra el canvi climàtic
Família Torres, un celler proactiu contra el canvi climàtic
El celler del Penedès reutilitza el 45% de l'aigua de procés i redueix el consum hídric en un 18%, mentre disminueix les emissions de CO₂ un 37% des del 2008