DONES CELLERISTES: LA REVOLUCIÓ VINÍCOLA DEL TERRITORI

Carme Casacuberta amb la seva filla Carlota.
Carme Casacuberta amb la seva filla Carlota.

Carme Casacuberta: «L'enoturisme a l'Empordà s'ha desestacionalitzat»

La Carme és la propietària de Vinyes d'Olivardots i presidenta de la DO Empordà

Gemma Roig: «Les garnatxes i carinyenes empordaneses permeten fer vins frescos i amb personalitat»

| 21/06/2024 a les 10:23h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Líders del canvi, cellers, Carme Casacuberta, Vinyes d'Olivardots
Carme Casacuberta va iniciar el projecte de Vinyes d'Olivardots des de zero, a Capmany, on comença la serra de l'Albera. Sense passat vitivinícola, sense avis o pares amb finques o vinya, "el meu marit sí que té un passat vinícola, i voler conèixer i descobrir ens ha portat fins aquí", ens comenta. La Carme és llicenciada en química, i als quaranta anys va tornar a la universitat per estudiar enologia.

"El sogre tenia una caseta a Capmany i allà és on comença tot. A poc a poc ens vam adonar de la riquesa que teníem al voltant", confessa. Van veure les possibilitats del territori i, amb la mirada posada al Priorat, es van preguntar; Perquè aquí no?

A principis de segle compren una finca i comencen a plantar les varietats que podien fer possible el vi que tenien al cap: Garnatxa i sirà. Ràpidament, s'enamoren de les carinyenes velles de la zona i, no amb pocs entrebancs, n'aconsegueixen algunes. 

Parlem del 2002, 2003, una època difícil, i éreu nouvinguts a la zona...

Sí, els inicis no van ser fàcils. Ningú es refiava de ningú, els pagesos, gent majoritàriament gran, portaven el raïm a les cooperatives i nosaltres érem nouvinguts. Però ho vam anar aconseguint, fins que el 2005 fem el celler.

I elaboreu el primer vi.

Sí, l'any 2006, amb les dues vinyes de carinyena que vam comprar i amb el poc que produïen encara les nostres, vam elaborar la primera anyada del Gresa. Ens van assessorar el Josep Lluís i la Sara Pérez, del Priorat.
 

Paratge d'Olivardots


Què té aquesta zona que destaqui per elaborar grans vins?

Moltes coses, una d'elles i molt important, els diversos tipus de sòls on neixen els nostres vins. Tenim la gresa, aquests terrenys granítics de Capmany, però també tenim pissarra quan pugem la muntanya a Rabós d'Empordà. Entremig, tenim zones amb més pedra i sorra, més o menys micronitzades; Mollet de Perelada, Sant Climent Sescebes, Vilamaniscle...

Parla'm dels vostres vins

Tenim la gamma Gresa. Un Negre i un blanc. El 2010 ens vam enamorar d'una finca del 1900 amb vinya molt vella i ens vam veure pràcticament "obligats" a elaborar el nostre primer vi blanc de garnatxa blanca, garnatxa roja i carinyena blanca.

No teníeu previst elaborar vins blancs...

No, ni nosaltres ni el celler estava dissenyat per fer-los, però la vinya ens va obligar -riu-. La gamma Gresa, tant el blanc com el negre estan destinats a la criança. Són vins que parlen d'història i d'evolució, vins de guarda. 

I la resta de la gamma?

Després tenim la gamma de Varietals del Terrer. Són vins de varietats autòctones dels diferents terrers que tenim a l'Empordà. Busquem la singularitat de cada vinya única en el seu terreny, per exemple la carinyena en terrer sorrenc, a Capmany i la carinyena en terrer de pissarra, a Vilamaniscle. Posteriorment vindria la gamma més fresca, més fàcil d'entendre per apropar-nos a tota mena de públic, la gamma Finca Olivardots, on els vins els treballem amb àmfores, per obtenir més puresa varietal.

Com treballeu al celler?

Ho treballem tot manual. A la vinya veremem de manera manual, i al celler també fem selecció per després incidir el mínim possible. Des de la incorporació al projecte de la meva filla, la Carlota, ho treballem tot en ecològic i amb biodinàmica. Ella s'encarrega de tota la part de viticultura. La gamma Gresa fa criança en bota i posteriorment en ampolla. Li donem molta importància a la criança en ampolla, que acaba d'arrodonir el vi. També criem alguns vins en àmfora i alguns només amb inoxidable, com per exemple la carinyena blanca.
 

Com és aquesta varietat?

Doncs era la gran desconeguda, el 2010. És una varietat molt discreta aromàticament, però molt potent en boca, sorprèn la seva estructura. Aquest és el primer any que hem pogut provar de treballar-la amb àmfora. A mesura que anem plantant carinyena anem fent proves amb diferents elaboracions.

Vinyes d'Olivardots és un celler sostenible?

Totalment. La biodinàmica ens hi obliga. Fem preparats, compostatge, treballem amb animals i el celler treballa amb energies 100% renovables, amb plaques solars. Ja fa molt de temps que vam crear un sistema de reciclatge del nostre mateix CO2 que produïm amb les fermentacions per reutilitzar-lo. També reciclem les ampolles que generem al celler amb enoturisme, tastos, etc.

Ara esteu fent 50.000 ampolles. Teniu previsions de créixer més?

Sí. Estem creixent molt amb els vins amb àmfora. Vam començar amb tres i ara en tenim 20, i n'estem comprant més. Potser podem arribar a setanta o vuitanta mil ampolles, però sempre amb la mirada posada en les varietats autòctones i un creixement sostenible.

Quin és el vostre mercat?

Principalment Girona. I entre el 15 i el 20% de la producció l'exportem a Europa.

Es pot visitar el vostre celler? 

Sí. Fem visites a mida i cada dia de la setmana. Des de l'època Covid, l'enoturisme ha augmentat molt a la nostra zona i s'ha desestacionalitzat. Ara tenim turistes tot l'any i, segons l'època que siguem, com que tenim vinya envoltant tot el celler, podem fer la visita explicant bé la nostra viticultura.


EL PERFIL 

Un llibre: A la recerca de la felicitat, de Douglas Kennedy
Una pel·lícula: "El intocable"
Una sèrie: "Como defender a un asesino"
Un grup de música: Lady Gaga
Una ciutat: Girona
El teu plat preferit: Producte fresc del mar
Un ingredient que detestis: Els pastissos
Un restaurant: Robata, a Barcelona
Una denominació d'origen: DO Empordà i DO Montsant
Un vi negre: L'Espectacle, de la DO Montsant
Un vi blanc: Riesling MIneral d'Emrich Schönleber
Un rosat: Pla dels Àngels, de Scala Dei
Un escumós: Reserva Familiar de Sabaté i Coca
Amb quin personatge famós (real o de ficció) aniries a sopar? Richard Gere.

 
Amb el suport de 

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
Pixabay
La Guia espanyola "Akatavino" ha destacat alguns vins catalans com els més ben puntuats del 2022
MiM Eivissa
MiM Eivissa | Majestic
El xef Nandu Jubany s'alia amb el futbolista per portar la gastronomia d'algun dels seus hotels
Imatge il·lustrativa
Ca N'Estella torna a guanyar un "Platinum" als concursos anglesos Decanter amb el Rabetllat i Vidal Gran Reserva Xarel·lo

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.