DONES CELLERISTES: LA REVOLUCIÓ VINÍCOLA DEL TERRITORI

Vinyes del celler Tarroné
Vinyes del celler Tarroné

Imma Solé: «La garnatxa blanca és versàtil per elaborar, vinificar i maridar»

L'Imma és la tercera generació del celler Tarroné, a Batea.

Núria Altés: “Perquè som petits, a la Terra Alta ens agredeixen més que a altres territoris”

| 28/06/2024 a les 08:16h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Líders del canvi, cellers, Imma Solé
L'Imma és la tercera generació del celler familiar Tarroné, tot i que a ella li agrada més parlar de quatre etapes, ja que el celler es funda després de la guerra civil, que és quan es decideix començar a elaborar la producció de raïm pròpia, passar de vendre raïm a embotellar els vins.

I les altres tres etapes?

A la segona etapa, s'incorpora el meu pare. Ell ja tenia una altra visió de què volia i de com ho volia treballar, canviant tots els sistemes de producció de la vinya i millorant la elaboració. En aquella època és quan emparem els vins dins de la DO Terra Alta. El meu pare mor jove, als 42 anys -el 1993-, i s'acaba una altra etapa. Agafa el timó la meva mare, que serà qui pren la decisió de posar-nos al capdavant del celler uns anys més tard, però primer ens fa treballar a mi i a les meves germanes fora de casa durant un temps.

Entenc que tu ets la quarta etapa. Quan surt el primer vi embotellat i quin és?

Si, jo i les meves germanes som la quarta etapa. EL primer vi surt amb la meva mare al capdavant del celler i és el Mas Tarroné. Ella consolida el projecte i aposta clarament per les varietats autòctones. Jo m'incorporo al celler cap al 2001, fent de tot. Cap al 2014 la meva mare fa un pas al costat perquè les germanes agafem el timó.
 


Quina formació tens Imma?

Durant el transcurs d'aquests anys m'he format en gestió i administració d'empreses, en màrqueting i en sumilleria... En tot una mica -riu-. A nosaltres ens toca tot el canvi de la digitalització, el màrqueting, la comunicació, l'enoturisme...

Parla'm de la vostra gamma de producte...

Nosaltres tenim la gamma de vins joves, la gamma de monovarietals i la gamma de criances -de pas per fusta-. Tot ho treballem amb ecològic.

Com definiries els teus vins?

Són francs i honestos. Amb molta qualitat i amb preus justos. Aquesta és la clau del nostre creixement. Els vins joves Mas Tarroné, els monovarietals Merian, la gamma Sisquera, els més literaris Punt i... i el més sentimental, el Torremadrina.

Quins són els vostres principals mercats?

Nosaltres el 85% de la producció la venem a Catalunya, al mercat de proximitat. Costa Daurada, Terres de l'Ebre, Tarragona, Barcelona, Lleida... Aquests mercats sempre els hem cuidat molt. Treballem amb distribució, tot i que  Els cent quilòmetres a la rodona també els servim directament des del celler, amb tracte directe i amb flexibilitat, tant si és dilluns, com dissabte o diumenge.
 


I al canal alimentació?

Hi som des de la pandèmia. Després de pandèmia vam entrar en aquest canal, que mai abans havíem tocat. Vam treure una línia especial per al per a l'alimentació que es diu "La pinxa del barri". Són dos vins monovarietals, una garnatxa blanca i una garnatxa negra.

Què vol dir "La pinxa del barri"?

És una expressió que utilitzem molt aquí, a la Terra Alta, per fer referència a una dona empoderada, arreglada, elegant. Com la nostra àvia, que va morir als 92 anys, ara farà dos anys.

Vam fer un vi amb una etiqueta que  tingués ganxo i que destaqués en un lineal de supermercat. Apostant per les varietats autòctones i per un vi que representi el territori. Vam estudiar una mica el mercat abans de treure'l, i la veritat és que ens està funcionant molt bé.

Treballeu amb alguna agència o amb algun professional que us ajuda a posicionar aquests vins?

Al mercat estranger si, al nacional no, aquesta es part de la meva feina. Bé, els penso jo, òbviament no faig les etiquetes ni les notes de premsa, ja que pel que fa el màrqueting i comunicació si que ens ajudem de professionals externs, però en l'estratègia sí que m'agrada posar-hi el meu coneixement. Després, per entrar en alguns canals de venda també has de tenir els teus contactes, negociar bé, destinar pressupost per al màrqueting i promoció, etc. 

Com són aquests vins?

Molt honestos i amb molta qualitat / preu, son vins frescos amb personalitat i caràcter. 

Expliques que ja fa molt de temps que aposteu clarament per fer vins amb varietats autòctones...

Sí. Garnatxa blanca, garnatxa negra i també tenim garnatxa peluda. També tenim macabeu i sirà, que per mi és una varietat (potser la única) que s'ha adaptat perfectament al territori, i molt interessant per fer cupatge amb la garnatxa. 

I la garnatxa blanca, la reina de la Terra Alta...

Sí, totalment. Un encert del territori per apostar-hi fort. Però s'ha de saber treballar, i crec que ja n'hem après. Al principi era molt oxidativa i sempre l'acompanyàvem amb altres varietats, però a mesura que hem après a cultivar-la i a tractar-la al celler hem aconseguit fer uns vins monovarietals únics. La garnatxa blanca és molt versàtil a l'hora d'elaborar, de vinificar i també de maridar. Tenim tots els ingredients perfectes. Et permet elaborar vins blancs joves monovarietals, amb cupatge, passar-los per bota, treballar-los amb lies, de moltes maneres, tant si la vinya és jove com si és vella.
 

Equip del celler Tarroné


Es pot visitar cellers Tarroné?

Sí, sempre s'ha pogut visitar. Sempre hem tingut les portes obertes a tothom. A casa la gent venia els dissabtes i els diumenges a buscar vi. Gent de Lleida, de Tortosa, de les Terres de l'Ebre... A partir del 2014 jo crec que comença a professionalitzar-se l'enoturisme a la Terra Alta i nosaltres decidim fer una aposta clara per l'enoturisme, amb una web nova, millorant les instal·lacions i oferint un ventall d’activitats al celler i al territori.


EL PERFIL 

Un llibre: Un cel de plom,  de Carme Martí, La vida de Neus Català
Una pel·lícula: Volver, de Pedro Almodóvar
Una sèrie: Polseres vermelles
Un grup de música: Sopa de Cabra, Sau, etc.
Una ciutat: Tarragona
El teu plat preferit: M'agrada tot. Des de l'olla barrejada fins al sushi.
Un ingredient que detestis: No em menjo les vísceres.
Un restaurant: Miravall, Batea
Una denominació d'origen: DO Terra Alta
Un vi negre: Torremadrina
Un vi blanc: Merian Garnatxa Blanca
Un escumós: Magic, de Colet. 
Amb quin personatge famós (real o de ficció) aniries a sopar? Manolo Garcia, Vanesa Martin, Silvia Abril, Berto Romero...

 
Amb el suport de 

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
Pixabay
La Guia espanyola "Akatavino" ha destacat alguns vins catalans com els més ben puntuats del 2022
MiM Eivissa
MiM Eivissa | Majestic
El xef Nandu Jubany s'alia amb el futbolista per portar la gastronomia d'algun dels seus hotels
Imatge il·lustrativa
Ca N'Estella torna a guanyar un "Platinum" als concursos anglesos Decanter amb el Rabetllat i Vidal Gran Reserva Xarel·lo

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.