Context: El Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació ha autoritzat la plantació de 928 noves hectàrees de vinya per al 2024, amb un enfocament especial en joves viticultors i explotacions petites i mitjanes.
Què sabem? Els joves viticultors rebran la totalitat de la superfície admissible sol·licitada, amb un màxim de 5 hectàrees per sol·licitant. La superfície total concedida és del 71 % per a viticultors de petites i mitjanes explotacions, dels quals un 17 % són joves.
Per comunitats
- Per comunitats, Castella-la Manxa encapçala amb 417 hectàrees, seguida de Castella i Lleó amb 232 i Catalunya amb 104 hectàrees.
- El repartiment s'ha fet entre set grups de prioritat i les sol·licituds totalitzades han sumat 1.886 hectàrees, reduïdes a 1.416 després d'aplicar els criteris d'admissibilitat.
Per què és important?
- Aquest procés assegura un creixement controlat del potencial de producció vinícola, clau per a la sostenibilitat del sector.
- L'enfocament en joves viticultors i explotacions petites i mitjanes fomenta la renovació generacional i el suport a empreses familiars.
- La distribució per comunitats autònomes destaca les regions més implicades en la producció vinícola i la seva adaptació a les polítiques agrícoles.
Conclusions
- La disminució de l'interès per noves plantacions, amb una caiguda del 41 % respecte al 2023, indica un canvi en la demanda i possiblement en les estratègies dels viticultors.
- El nou règim d'autoritzacions des del 2016 permet un creixement controlat i ordenat del sector vinícola a Espanya, garantint una distribució equitativa i una planificació estratègica a llarg termini.
Informe de les noves concessions.