Diumenge, 15 de setembre de 2024
residus del vi

Sucs més saludables gràcies a la reutilització de residus del vi

Investigadors de la URV i l'IRTA augmenten les propietats antioxidants i antimicrobianes dels sucs de préssec i raïm amb l'ús de mares del vi

Cupatges 21 d'agost de 2024 a les 11:27
José Miguel Alcántara (Pixabay)

Investigadors de la URV i l'IRTA han desenvolupat un suc funcional més saludable aprofitant residus del vi, concretament les mares, per augmentar les seves propietats antioxidants i antimicrobianes.

Context: Les mares del vi són un subproducte del procés de vinificació, sovint considerat un residu, però carregat de compostos bioactius com els polifenols, que tenen propietats beneficioses per a la salut.


Què sabem? Els equips de la URV i l'IRTA han incorporat aquestes mares a sucs frescos de préssec i raïm, aconseguint una reducció significativa de patògens com la Listeria monocytogenes i augmentant el contingut de polifenols i l'activitat antioxidant en un 75%. A més, s'ha mantingut l'estabilitat del pH i l'acidesa durant l'emmagatzematge en refrigeració.

Per què és important? Aquest estudi obre la porta a la creació de productes alimentaris més saludables i amb una vida útil més llarga, tot promovent la sostenibilitat i el valor econòmic dels subproductes de la vinicultura i la fruita de pinyol. També contribueix a l'economia circular valoritzant residus agrícoles.



Què diuen? “Aquest nou producte, que allarga la vida útil del suc fresc de préssec i raïm i afegeix valor nutricional, és una oportunitat per valoritzar un subproducte de la indústria vinícola dins del marc de l’economia circular”, indica María Isabel Bravo, investigadora del grup de recerca Nutrigenòmica de la URV.

Per acabar: Els investigadors subratllen la necessitat de continuar explorant els compostos bioactius de les mares del vi per desenvolupar nous productes funcionals innovadors.

Participació