Investigadors de la URV i l'IRTA han desenvolupat un suc funcional més saludable aprofitant residus del vi, concretament les mares, per augmentar les seves propietats antioxidants i antimicrobianes.
Context: Les mares del vi són un subproducte del procés de vinificació, sovint considerat un residu, però carregat de compostos bioactius com els polifenols, que tenen propietats beneficioses per a la salut.
Què sabem? Els equips de la URV i l'IRTA han incorporat aquestes mares a sucs frescos de préssec i raïm, aconseguint una reducció significativa de patògens com la Listeria monocytogenes i augmentant el contingut de polifenols i l'activitat antioxidant en un 75%. A més, s'ha mantingut l'estabilitat del pH i l'acidesa durant l'emmagatzematge en refrigeració.
Per què és important? Aquest estudi obre la porta a la creació de productes alimentaris més saludables i amb una vida útil més llarga, tot promovent la sostenibilitat i el valor econòmic dels subproductes de la vinicultura i la fruita de pinyol. També contribueix a l'economia circular valoritzant residus agrícoles.
Per acabar: Els investigadors subratllen la necessitat de continuar explorant els compostos bioactius de les mares del vi per desenvolupar nous productes funcionals innovadors.