El vi novell català es reivindica com un pilar cultural del vi a Catalunya, amb vuit cellers compromesos a preservar aquesta tradició.
Context: Aquest 2024, el vi novell català sumarà gairebé 70.000 ampolles, un 3% més que l’any passat. La presentació oficial s’ha celebrat al
Gastronomic Forum Barcelona, amb la periodista
Carme Gasull com a padrina, que ha destacat la tradició del vi novell a la Conca de Barberà. La campanya d’enguany compta amb el suport de l'INCAVI, Prodeca i la Cambra de Comerç de Reus, i inclou festes a Barcelona i Reus.
Què sabem? El Col·lectiu d’elaboradors de vi novell agrupa vuit cellers de cinc denominacions d’origen. El vi novell estarà
disponible des de l’11 de novembre, coincidint amb Sant Martí, i cadascuna de les ampolles portarà un distintiu que en certifica l’origen i la collita recent. Els cellers participants elaboren onze vins diferents, amb opcions de negres, rosats i blancs per a tots els gustos.
Per què és important?
- Aquesta iniciativa impulsa una tradició vinícola arrelada i connecta amb la cultura gastronòmica catalana.
- El vi novell és un tast de la collita més recent, amb un sabor afruitat i fresc, ideal per maridar amb plats de temporada i derivats del porc.
T'agradaràn els vins si...
- Valores les tradicions i el patrimoni cultural català.
- Ets amant dels vins frescos, afruitats i cruixents, que es gaudeixen amb productes de temporada.
- T'agraden els vins molt joves, el vi novell és el més jove de tots els joves.
Cellers si DD.OO. participants:
- DO Conca de Barberà: Carles Andreu, Vinícola de Sarral, Vins Petxina
- DO Empordà: Celler Cooperatiu d’Espolla
- DO Montsant: Masroig, Ronadelles
- DO Penedès: Maset
- DO Terra Alta: Sant Josep Vins