Catalunya compta amb una rica tradició vinícola representada per més de 750 cellers i 8.500 viticultors. Aquests no només elaboren vins de gran qualitat (amb una producció anual de 340 milions d’ampolles), sinó que també contribueixen a fixar població a les comarques rurals i a preservar el patrimoni natural i paisatgístic.
El concepte de proximitat guanya pes entre els consumidors, i Catalunya ofereix l’avantatge de tenir una Denominació d’Origen (DO) a l’abast de tothom. Més del 53% dels municipis catalans conserven vinyes actives, afavorint l’arrelament al territori i promovent la cultura local.
Els elaboradors i viticultors catalans també destaquen pel seu compromís amb el medi ambient:
DOQ Priorat
És la denominació d’origen catalana més antiga i una de les dues amb qualificació a Espanya. Situada entre els 100 i els 750 metres d’altitud, el Priorat ofereix un paisatge únic de vinyes que donen lloc a vins profunds, amb personalitat mineral, elaborats principalment amb garnatxa i carinyena.
DO Tarragona
Aquesta denominació s’estén entre el riu Ebre i el Mediterrani, amb un clima mediterrani que afavoreix la producció de vins blancs, destacant el macabeu com a varietat principal. La DO Tarragona reflecteix la influència històrica de l’Imperi Romà en la regió.
DO Alella
La DO més petita de Catalunya, amb un territori que abasta 31 municipis de 3 comarques. Coneguda pels seus sòls de sauló i la varietat autòctona pansa blanca, destaca per una tradició vinícola de més de 2.000 anys i pel paper del cooperativisme en el seu desenvolupament.
DO Penedès
Considerada el bressol de la vitivinicultura a Catalunya, té una trajectòria de 2.700 anys. Amb una gran diversitat de terrers i altituds, el Penedès es diferencia per la varietat xarel·lo i per liderar la producció vinícola catalana. El 2025 es convertirà en la primera denominació 100% ecològica del món.
DO Empordà
Aquest territori combina mar i muntanya, oferint vins únics elaborats principalment amb garnatxa i carinyena. Els cellers de l’Empordà són petits i familiars, i mantenen una llarga tradició vinícola que reflecteix els contrastos de la seva geografia.
DO Terra Alta
És la regió vinícola més al sud de Catalunya, coneguda per la seva garnatxa blanca, que representa el 30% de la producció mundial d’aquesta varietat. Situada entre el riu Ebre i el Matarranya, destaca pel seu alt valor paisatgístic i cultural.
DO Costers del Segre
Aquesta denominació cobreix un territori divers al voltant del riu Segre, amb set paisatges diferents que produeixen vins frescos, equilibrats i intensos. És representativa de la viticultura lleidatana i de la influència del Pirineu.
Foto: DO Terra Alta
DO Conca de Barberà
La història vitícola d’aquesta regió està lligada al passat cooperatiu i a les seves "catedrals del vi". La varietat autòctona trepat aporta als vins un caràcter fresc, afruitat i especiat, que reflecteix la identitat de la Conca de Barberà.
DO Pla de Bages
Amb un fort arrelament familiar, aquesta denominació hereta un ric patrimoni de pedra seca i vinyes històriques. La varietat picapoll és la més emblemàtica i dona als vins de la regió un toc únic i distintiu.
DO Catalunya
És la denominació més gran en volum de producció, amb una clara orientació a la qualitat i un caràcter mediterrani. Representa més de la meitat del vi català amb DO, amb una producció de més de 60 milions d’ampolles anuals.
DO Montsant
Tot i ser la DO més jove de Catalunya, destaca per la seva energia i els vins negres, que representen el 90% de la seva producció. Les varietats garnatxa i carinyena són les més predominants, aportant un caràcter autèntic als seus vins.
Foto: DO Montsant