La R+D+I ha impulsat la recuperació de varietats prefil·loxèriques i desconegudes del patrimoni vitivinícola català, reforçant la resiliència del sector i la seva singularitat.
Context: L’INCAVI ha organitzat una jornada centrada en la recuperació de varietats autòctones, amb 80 participants i la projecció del documental "
Els arqueòlegs de la vinya. A la recerca de varietats autòctones". Els darrers 10 anys s’han recuperat més de 20 varietats autòctones, moltes d’elles incorporades al potencial vitícola català.
Què sabem?
- Superfície i varietats: El 77% de les 56.200 ha de vinya a Catalunya són de varietats autòctones, com macabeu, xarel·lo o garnatxa.
- Recuperació històrica: Zones com Osona, Ripollès i Collsacabra han identificat fins a 50 varietats, algunes datades entre els segles VIII i XV. Els darrers 10 anys s’han incorporat més de 20 varietats, pràcticament totes autòctones.
- Recerca avançada: S’han trobat genotips únics a la zona prepirinenca, incloent varietats prefil·loxèriques com:
- aramón, batista/canaril, boval blanc, caixal de llop, cap negra, cua de moltó, cua tendre, cruixent, escañavella, esquitxagós, granacha, grech, juanench, malvasia roja, malvasia fumada, mansés, morate, morenillo, neral, palop, pampol girat, panser, picapolla moscada, picapoll vermell, punchó fort, rojal, roseta, sabaté negre, salsench, sant Jaume, tripó de gall, trobat, valencí, verdiell.
Què diuen? El director de l’INCAVI, Joan Gené, destaca que "
aquesta línia estratègica és un dels pilars fonamentals del Pla de R+D 2030 que l’INCAVI te en vigor. I és un dels exemples més exitosos de col·laboració entre l’Institut i tots els actors del sector per obtenir resultats aplicables de la recerca."
Per acabar: La recuperació de varietats autòctones és un dels pilars estratègics per afrontar els reptes del sector vitivinícola català, des de la sostenibilitat fins a la diferenciació als mercats internacionals. Aquesta tasca posa en valor el patrimoni històric i impulsa el futur de les produccions locals.