La Varietat sirà

per Àngel Garcia Petit, enòleg

| 24/09/2013 a les 12:43h
Arxivat a: Per aprendre'n
 
Sinònims: shiraz (Austràlia i Argentina), Hermitage (Austràlia), Sirac (Marroc i Tunísia), Neretto di Saluzzo (Itàlia).

Hi ha qui considera el syrah (en català normatiu caldria dir “sirà”, malgrat que aquest forma no es fa servir enològicament) com la varietat millor del món, però les característiques organolèptiques varien molt segons el lloc d’elaboració. Per tant, cal suposar que es refereixen als vins de la Vall del Roina, que és qui l’ha projectat a nivell internacional.
Tot i que hi ha diverses llegendes sobre el seu origen és molt probable que el syrah sorgeixi com una evolució del raïm “allobrogica” de l’època de l’Imperi romà, a la part nord de la vall del Roina (Vallée du Rhône). La gran varietat de clons de syrah en aquesta zona sembla confirmar aquesta teoria.
Tradicionalment es feia servir per millorar els vins de Bordeus, però actualment el syrah s’associa als bons vins de Cornas, Saint-Joseph, Crozes-Hermitage, Hermitage i Côte-Rôtie. Podem trobar-ne també a Catalunya, Montes de Toledo, Aragó i zona de Múrcia, si bé en aquest darrer cas gairebé sempre fent de complement al monestrell típic de la zona. Fora de la península Ibèrica en trobem a Austràlia, Califòrnia, Sicília, la Toscana i una mica a l’Argentina, Xile i Sud-àfrica.
És una varietat exigent amb el clima i el terreny, per tant no és probable que s’acabi plantant a tot arreu com ha passat amb el cabernet sauvignon. Creix bé en sòls pobres i prefereix el granit i l’argila. Pel que fa al clima vol calor, però en excés perd cos, acidesa i aromes, i si n’hi ha poca els tanins maduren malament i agafa olor de terra mullada.
Els ceps de syrah broten tard i maduren aviat i ràpidament, de manera que cal estar molt alerta per decidir el moment just de la verema. Són sensibles a la sequera, a la clorosi i molt especialment a la podridura (botritis) que sorgeix poc abans de la verema.
Els raïms són de mida mitjana i compactes, i els grans són petits i de pell fina.
Per aconseguir qualitat les produccions no poden superar els 4.500 kg/ha. Produccions menors acostumen a donar vins molt més equilibrats.
Els vins tenen molta personalitat, color intens i estable i tanins polits. Per tant, sovint no necessiten tocar la bóta, o en tot cas una bóta que no marqui gaire el vi perquè el despersonalitza. En ampolla els bons syrah guanyen profunditat i matisos.
Un defecte freqüent són les aromes de reducció que aquesta varietat tendeix a tenir i que obliga a una acurada feina tant a la vinya com al celler.

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
Pixabay
La Guia espanyola "Akatavino" ha destacat alguns vins catalans com els més ben puntuats del 2022
MiM Eivissa
MiM Eivissa | Majestic
El xef Nandu Jubany s'alia amb el futbolista per portar la gastronomia d'algun dels seus hotels
Imatge il·lustrativa
Ca N'Estella torna a guanyar un "Platinum" als concursos anglesos Decanter amb el Rabetllat i Vidal Gran Reserva Xarel·lo

COMENTARIS

ras i curt, molt bé.
Anònim, 26/09/2013 a les 11:55
+0
-0
Benvolgut
M'ha agradat com has enfocat la fitxa del syrah, molta informació, tota útil, ben ordena i en poques línies.
El syrah tens raó no et dona oportunitats pel que fa a la verema. Si no madura bé i mires d'esperar, la pell acaba trinxada (bé que ho sap la derrapadora!), i les vinyes poc curoses amb la poda en verd i la càrrega per cep tenen molts números de la loteria del podrit!
La càrrega per Hectàrea, a mi m'agrada més parlar càrrega per cep, i sí...com carreguis molt la syrah no madurarà bé i a més tindràs problemes de verdor en nas cop cabernet i merlot.
El vi rosat és una bona sortida per molts dels nostres syrahs, de plantacions encara joves amb pinyol verd.
Salut
Pep Escudero
Eng.Agrònom
Imatge il·lustrativa
Raventós Codorníu amplia la seva col·lecció de vins DO Penedès, Sant Sebastià dels Gorgs, amb El Claustre de l’Abat Miró negre i blanc
Representació catalana al campionat d'Espanya de sommeliers
Representació catalana al campionat d'Espanya de sommeliers
Anna Casabona, la representant de l'Associació Catalana de Sommeliers, ha arribat a la final i ha quedat tercera
Imatge il·lustrativa
La DO Cava ha posat en marxa una Provisió de Garantia Qualitativa
Imatge il·lustrativa
Mundus Vini Non-Alcoholic 2024 atorga 4 medalles d'or, 3 de plata i 2 "Best of Show" als vins desalcoholitzats del celler