L’actor Carles Xuriguera apadrina l’Artium Picapoll bóta

| 07/04/2014 a les 09:54h
Arxivat a: Actualitat
Carles Xuriguera, gran defensor dels vins del territori, ha recordat com va participar el celler cooperatiu d’Artés en la l’elaboració del seu primer vi  i ha animat a seguir potenciant la varietat autòctona picapoll.
Com ja ve sent costum quan el Celler Cooperatiu d’Artés  treu un vi nou l’apadrina un personatge conegut. El Picapoll jove va ser apadrinat per Sergi Barjuan (ex jugador de F C Barcelona), el cava Art 2000 el va apadrinar l’actriu Mont Plans, el cava 1908 el compositor Manel Camp i l’actriu Clara del Ruste i  el Cabernet Reserva en Jordi Singla (ex jugador del Bàsquet Manresa). Aquest any, l’actor Carles Xuriguera, ha sigut el padrí de l’Artium Picapoll Bóta.
 
El Celler Cooperatiu d’Artés ha ampliat fins a tres els vins elaborats amb aquesta varietat sota la Denominació d’Origen Pla de Bages: Artium Picapoll 2013, un vi que prové de 3 vinyes diferents i que reflecteix al màxim la identitat del Celler Cooperatiu d’Artés, Artium Picapoll bóta 2013, un vi madur i de caràcter mediterrani al nas, fresc en boca, cremós i amb el volum que dóna els seus 3 mesos de contacte amb les mares,i una exclusiva Mistela de Picapoll Artium  un vi de licor de raïm collit mà de vinyes de més de 60 anys.

Aquests  tres vins s’han presentat, juntament amb les noves anyades, el dia 5 d’abril a les 11.00h del matí en un acte commemoratiu que ha tingut lloc als jardins de la Torre d’en Felipet d’Artés, una casa relacionada amb la Cooperativa en els seus més de 100 anys de història.  
La picapoll és una varietat que va estar en perill d’extinció cap  als anys 50, ja que els viticultors van començar a substituir-la per altres varietats que donaven un major rendiment per cep.

En aquella època el 90% del vi anava destinat a vi a doll i els viticultors preferien la quantitat a la qualitat. Però la Junta va decidir apostar per la varietat per evitar la desaparició d’un raïm que identificava el Pla de Bages i va decidir embotellar-la amb ampolla de ¾ de litre i pagar-ne un major preu per quilo per tal de motivar als viticultors. Gràcies a aquest esperit  innovador en comparació a la situació que l’envoltava, avui, al Pla de Bages es cultiven, s’elaboren i fins i tot s’exporten vins de picapoll. 
 
El vi que surt del raïm picapoll és un vi suau, amb una acidesa moderada i d’aromes que recorden la vegetació dels boscos al costat de les vinyes. És ideal per beure sense necessitat de grans maridatges  i molt agradable per  compartir moments distesos.
 

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
Pixabay
La Guia espanyola "Akatavino" ha destacat alguns vins catalans com els més ben puntuats del 2022
MiM Eivissa
MiM Eivissa | Majestic
El xef Nandu Jubany s'alia amb el futbolista per portar la gastronomia d'algun dels seus hotels
Imatge il·lustrativa
Ca N'Estella torna a guanyar un "Platinum" als concursos anglesos Decanter amb el Rabetllat i Vidal Gran Reserva Xarel·lo
Imatge il·lustrativa
Raventós Codorníu amplia la seva col·lecció de vins DO Penedès, Sant Sebastià dels Gorgs, amb El Claustre de l’Abat Miró negre i blanc
Núria Altés, del celler Herència Altés de la Terra Alta
Núria Altés, del celler Herència Altés de la Terra Alta
Laura Conde
Dirigida per la jove enòloga Marta Pedra, aquesta petita bodega s’ha especialitat en vins monovarietals i en el trepat, varietat autòctona de la zona
Imatge il·lustrativa
Juvé & Camps reforça així el seu compromís amb la restauració
Representació catalana al campionat d'Espanya de sommeliers
Representació catalana al campionat d'Espanya de sommeliers
Anna Casabona, la representant de l'Associació Catalana de Sommeliers, ha arribat a la final i ha quedat tercera