Comitè de tast: Els altres Montsants

| 30/10/2014 a les 11:40h
Arxivat a: Reportatges
Ens reunim al Cett per tastar 7 vins poc coneguts però molt interessants de la DO Montsant. Ramón Roset, Carola Sitjas, Xavier Bassa i Blanca Ozcáriz comparteixen amb nosaltres aquest tast dels "Altres Montsants"
Aquesta vegada hem preferit tastar i parlar de vins que de ben segur no són els més emblemàtics ni els més coneguts de la DO Montsant, però tampoc els més cars. Ens hem reunit al Cett per tastar vins a cegues de cellers petits i de cooperatives que us poden donar molt plaer per pocs diners.

 
 
Calpino 2013, de Mas de l'Abundància:
L'únic vi blanc que hem tastat. De Calpino 2013 és un vi fet amb garnatxes blanques d'una finca centenària del Masroig.
La Carola n'ha destacat "la versatilitat i les notes de fonoll i anisades".
El Xavi l'aportació de "fruita blanca, com la pera, i també els tocs anisats i balsàmics". La Blanca hi ha trobat "til·la, menta i mantegues". I el Ramon l'ha trobat agradable en nas destacant els seus balsàmics i almívars. En resum, un vi que pel seu preu (entre 8 i 9 euros) us pot fer gaudir molt, però aneu amb compte, se n'elaboren menys de 800 ampolles!
 
Ulldemlins 2013, de la Cooperativa d'Ulldemolins:
Un vi jove de garnatxa negra de 600 metres d'altitud. Tots els tastadors han coincidit a destacar que es tracta d'un vi jove sense cap defecte, amb notes de fruites del bosc i força especiat (espècies molt comunes en les garnatxes negres). Té una certa complexitat per ser un vi jove de menys de 5 euros. El Ramon hi destaca la fruita vermella i la frescor..."és un vi fàcil", comenta. La Blanca i el Xavi hi han trobat també "notes de terra humida i de bolet, a part dels pebres". Ha sorprès, després del tast, descobrir el seu preu... uns 4,7 euros.
 
Miloca 2013, Vendrell-Rived:
"Miloca: Ocell de l'ordre dels estrigiformes, de la família dels estrígids (Aegolius funereus), amb les parts superiors brunes i les inferiors blanquinoses, discs facials grossos i marcats i els dits coberts de plomes blanques". Anem per feina, el que en castellà diríem "lechuza".
Una carinyena provinent de sòl granític (poc freqüent a la zona) d'un celler de Marçà, Vendrell-Rived. Una varietat amb l'acidesa més marcada potser pel tipus de sòl, s'ha comentat, ja que dificulta més la maduració del raïm. Tothom ha coincidit en què li falta encara una mica d'ampolla, però que d'aquí a pocs mesos estarà perfecte per beure'l. Segons el Xavi, "fruita negra tipus móres, una mica confitades". Per la Blanca ha estat un dels millors. "M'agrada molt aquest vi, l'hi trobo cendres, pastilles "juanola", complexitat, i l'acidesa millorarà en pocs dies més d'ampolla".
Altra vegada, sorpresa en veure que el seu preu no arriba als 10 euros.
 
Joana 2013, Celler Sant Rafel:
Vi negre jove d'un petit celler situat a Pradell de la Teixeta (potser coneixereu el seu Solpost), que se'ns presenta amb una etiqueta cridanera, jove, atrevida, ben feta. En tastar-lo la unanimitat s'evidencia. Un vi molt fresc, amb fruita però també amb flors, i amb lleugeres aromes vegetals. La Carola destaca "és un vi pel dia a dia. Sense complexos, net, fresc, saborós. Un pèl secant però amb fruita vermella abundant". "Hi noto olivada i certes notes herbàcies, m'agrada", comenta el Ramon. Tots coincideixen a destacar-lo, sense tenir les pretensions dels vins 100 punts Parker, com un vi exquisit, per fer festa, per cada dia. Com no, el vi té un preu de venda al públic aproximat de 6 euros. Encara ens agrada més en saber-ho.
 
La Mare de Pascona 2012:
Canviem de registre i tastem un vi, de garnatxa negra, amb una llarga criança en bótes de roure francès. La mare de Pascona és un vi complex, torrat, amb vainilles i espècies però amb presència de fruita vermella. El Ramon Roset constata que "és un vi dolcenc, amb uns tanins dolcencs, i amb fruites vermelles tipus maduixes i gerds". Per la Carola "té un taní marcat però sense tocs verdosos, i penso que li falta ampolla per acabar d'arrodonir-se. Al mateix temps és fresc i té una bona acidesa".
La Blanca destaca les espècies i les aromes de vainilla de la criança, li agrada tot i notar-se bastant la fusta. "Millorarà segur en ampolla, un bon vi", reconeix. El Xavier en destaca "la fruita negra madura, figues i gerds. Un vi complex".
 
Cairats Selecció 2012, del Celler Cairats:
Un vi fet amb samsó i garnatxa, d'un celler situat al municipi de Darmós. Amb una criança de 12 mesos en bótes de roure francès. Etiqueta sorprenent, amb un daurat amb relleu com si fos una tinta més o un "stamping" ressaltant el nom del vi. En tastar-lo acordem per unanimitat tots els tastadors que és un vi amb potencial de guarda, i que encara li queden anys. Inicialment fruita negra i aromes torrades de la criança. Un vi que necessita decantar-se. La Carola destaca els confitats, tant en nas com en boca. El Ramon en destaca la complexitat, "té moltes coses, molts matisos". El Xavier destaca "un bon equilibri entre les aromes primàries i les de la criança". La Blanca en destaca la fruita negra i que "van sortint matisos mentre es va obrint, fruita, espècies, confitures...".
 
Bri 2010, Celler de l'Era:
Un vi fet amb garnatxa negra (53%), samsó (29%) i cabernet sauvignon (18%). Un vi ecològic (amb certificació CCPAE) amb 12 mesos de bóta de roure francès, d'un petit celler situat al Mas de les Moreres, a Cornudella de Montsant. Tornem a estar d'acord en què el Bri 2010 és la millor opció per tancar el tast. Potent però elegant. Amb complexitat. Un altre vi amb una llarga vida, amb bona acidesa i molts matisos. La Blanca en destaca "la complexitat. Un vi de terrer, amb potència, fruitositat i uns torrats agradables." El Ramon les "notes dolcenques, igual que els tanins. Hi noto espècies, torrats, però també fruita i notes de sotabosc". "És un vi molt llaminer, i diria que molt gastronòmic. L'acompanyant perfecte per a qualsevol plat contundent. Arrossos, guisats, carns de caça...", afegeix la Carola.
 
En resum, un comitè on hem pogut tastar l'altre Montsant, el més desconegut, el que passa més desapercebut, els dels petits cellers, però autèntics, que fan la feina ben feta. Bons vins a boníssims preus, per facilitar-ne l'accés a tothom. Perquè després de tastar-los ens adonem que qui no beu vi és perquè no vol. Llarga vida al Montsant.

 
Han tastat els vins:
Xavier Bassa, sommelier
Carola Sitjas, sommelier
Blanca Ozcáriz, enòloga 
Ramon Roset, analista sensorial 
Sergi Cortés, Cupatges
 
 



Amb la col·laboració de:
Agraïments: 

 

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
Pixabay
La Guia espanyola "Akatavino" ha destacat alguns vins catalans com els més ben puntuats del 2022
MiM Eivissa
MiM Eivissa | Majestic
El xef Nandu Jubany s'alia amb el futbolista per portar la gastronomia d'algun dels seus hotels
Imatge il·lustrativa
Ca N'Estella torna a guanyar un "Platinum" als concursos anglesos Decanter amb el Rabetllat i Vidal Gran Reserva Xarel·lo

COMENTARIS

montsant
Jordi, 13/11/2014 a les 22:49
+0
-0
Quina embeja!!!!!!
grans vins
morenin69, 06/12/2014 a les 14:30
+0
-0
una gran terra uns grans vins
Imatge il·lustrativa
Raventós Codorníu amplia la seva col·lecció de vins DO Penedès, Sant Sebastià dels Gorgs, amb El Claustre de l’Abat Miró negre i blanc
Representació catalana al campionat d'Espanya de sommeliers
Representació catalana al campionat d'Espanya de sommeliers
Anna Casabona, la representant de l'Associació Catalana de Sommeliers, ha arribat a la final i ha quedat tercera
Imatge il·lustrativa
La DO Cava ha posat en marxa una Provisió de Garantia Qualitativa
Imatge il·lustrativa
Mundus Vini Non-Alcoholic 2024 atorga 4 medalles d'or, 3 de plata i 2 "Best of Show" als vins desalcoholitzats del celler