Torelló by Etsuro Sotoo, nou cava inspirat en la gaudiniana Sagrada Família

| 17/04/2015 a les 08:44h
Arxivat a: Vins
Etsuro Sotoo, escultor japonès de la Sagrada Família de Barcelona, ha vestit l’ampolla i l’estoig d’un nou cava Torelló
Torelló presenta el cava Torelló by Etsuro Sotoo ,el disseny del qual ha realitzat l’escultor japonès Etsuro Sotoo. Elaborat amb les varietats de raïm chardonnay , xarel·lo, macabeu i parellada, es tracta d’una edició especial del cava Torelló Brut Gran Reserva que està limitada a 10.000 unitats i ret homenatge a la finca Can Martí, propietat de la família.

La família Torelló amb l’artista Etsuro Sotoo, autor del nou disseny. Foto: Ferran Nadeu
 
Etsuro Sotoo, escultor de la Sagrada Família, s’ha inspirat en l’entorn de la finca per crear la imatge dels ceps que apareixen tant en l’estoig com en la mateixa ampolla. Per al disseny, l’artista ha escollit elements de la natura que evoquen els components essencials i més primaris del procés de vida en l’elaboració del cava, sempre des de la visió de Gaudí. 
 
A la il·lustració hi ha insectes, propis de la finca Can Martí (marietes, papallones, abelles, libèl·lules, llagostes…), dibuixats de forma realista i mig amagats entre les fulles de la vinya i el raïm. Superposada a la il·lustració hi ha un símbol que suggereix quelcom ordenat, biològic, transcendent, un mandala, com una fórmula màgica: el secret del cava. L’interior de l’estoig està ple de reflexions íntimes de l’escultor i la base està recoberta pel paisatge de la finca i masia Can Martí als peus de la muntanya de Montserrat realitzat en estil japonès.  
 
El Torelló by Etsuro Sotoo Brut Gran Reserva 2010 ha estat elaborat amb raïms collits a mà de ceps propis de la finca Can Martí. El seu sòl està format per terres profundes sorrenques, argilenques i calcàries. Són permeables i retenen l’aigua de la pluja. La riquesa de matèria orgànica i fertilitat és mitja, condicions que afavoreixen el cultiu de la vinya en les seves diferents varietats i clons. 
Segons comenta Paco de la Rosa, de la família Torelló, " hem volgut aquesta vegada incorporar la varietat chardonnay, però sense cap intenció de fer un cava de chardonnay, i tot i que les notes tropicals hi són presents, creiem que és una varietat que ressalta les nostres, les autòctones".
 
És una edició limitada a 10.000 ampolles i correspon a la collita del 2010, un any en que la verema va arribar amb un petit retard respecte les anteriors degut a les pluges i a les baixes temperatures durant la primavera que va provocar una maduració lenta i molt equilibrada. La collita va ser molt bona obtenint vins amb molt bona acidesa, frescs, fins, molt aromàtics, expressius i amb moderada graduació.
 
Sistema Inertys, per reduir l'addició de sulfits
Precisament va ser a la verema de 2010 en la qual Torelló va incorporar a les seves premses la t
ecnologia Inertys , un sistema que protegeix el most de l’oxidació durant la fase del premsat del raïm i confereix al futur vi un suplement qualitatiu indiscutible en el seu aroma i color. Aquesta tecnologia permet reduir l’addició de SO2 abans de la fermentació, reduint per tant la concentració de sulfits en el vi.
 
50 mesos de criança en rima al celler, Gran Reserva.
Graduació: 12% Vol.
Punts de venda: El Corte Inglés i botigues especialitzades com Vila Viniteca.
PVP: 39€.
 
Varietats:
-Chardonnay: 29%
-Xarel·lo: 26%
-Macabeu: 24%
-Parellada: 21%
 
Color : Presenta un color groc palla amb reflexos daurats, bombolla molt fina i persistent amb despreniment constant.
Nas : Inicialment presenta unes aromes de fruita madura, pinya, meló, pera. Posteriorment apareixen notes subtils i elegants de brioix, cacau i avellana torrada.
Boca : Té una entrada amable, amb una acidesa molt equilibrada i un toc de dolçor, és cremós i amb molt bona integració del carbònic degut a la llarga criança de 50 mesos. Posteriorment es confirmen les notes de fruita madura.
Maridatge : És complex, madur i amb molta estructura, el que ho converteix en un cava molt gastronòmic, per acompanyar qualsevol tipus de menjar de principi a fi.
 

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
Pixabay
La Guia espanyola "Akatavino" ha destacat alguns vins catalans com els més ben puntuats del 2022
MiM Eivissa
MiM Eivissa | Majestic
El xef Nandu Jubany s'alia amb el futbolista per portar la gastronomia d'algun dels seus hotels
Imatge il·lustrativa
Ca N'Estella torna a guanyar un "Platinum" als concursos anglesos Decanter amb el Rabetllat i Vidal Gran Reserva Xarel·lo
Imatge il·lustrativa
Raventós Codorníu amplia la seva col·lecció de vins DO Penedès, Sant Sebastià dels Gorgs, amb El Claustre de l’Abat Miró negre i blanc
Núria Altés, del celler Herència Altés de la Terra Alta
Núria Altés, del celler Herència Altés de la Terra Alta
Laura Conde
Dirigida per la jove enòloga Marta Pedra, aquesta petita bodega s’ha especialitat en vins monovarietals i en el trepat, varietat autòctona de la zona
Imatge il·lustrativa
Juvé & Camps reforça així el seu compromís amb la restauració
Representació catalana al campionat d'Espanya de sommeliers
Representació catalana al campionat d'Espanya de sommeliers
Anna Casabona, la representant de l'Associació Catalana de Sommeliers, ha arribat a la final i ha quedat tercera