Cellers Torres recupera dues varietats ancestrals, moneu i gonfaus, resistents a les altes temperatures

| 27/07/2015 a les 09:56h
Arxivat a: Actualitat
Moneu i gonfaus s’uneixen a les 40 varietats recuperades en els últims trenta anys, de les que només set tenen interès enològic
El projecte de recuperació de varietats ancestrals que Cellers Torres porta a terme des de fa més de tres dècades, continua donant els seus fruits. A les varietats recuperades com la querol, garró i selma blanca, se sumen ara dues varietats negres amb gran interès enològic, que tenen la particularitat de ser molt resistents a les altes temperatures i a la sequera, fet que les fa especialment interessants per afrontar el canvi climàtic.
 
Es tracta de la moneu i la gonfaus, que Torres ha plantat de manera experimental a la seva finca de L’Aranyó, a les Borges Blanques, al cor de la comarca lleidatana de Les Garrigues, després d’un llarg procés que va començar amb la localització, el 1998, de dos ceps vells que van resultar ser de varietats desconegudes. Després de sanejar-les, reproduir-les i plantar-les a diferents finques per comprovar-ne l’adaptació, la família Torres ha constatat que aquestes dues varietats expressen el màxim potencial en climes àrids i en condicions extremes.
 
Moneu va ser localitzada prop de Querol, a l’Alt Camp, i el seu nom fa referència al ‘Coster de Moneu’, el faldó del Torrent de Lloreda situat al sud d’aquest municipi tarragoní. Gonfaus, d’altra banda, prové del poble de Sta. Eulàlia de Puig Oriol, a la zona del Lluçanès, a la comarca d’Osona. El seu nom ve del ‘Quintà de Gonfaus’, una zona de pastura situada al sud-est d’aquesta localitat barcelonina. Ambdues varietats són molts resistents a la sequera. Gonfaus és, a més, poc productiva i probablement es tracti d’una de les poques varietats femenines conegudes actualment – la majoria són hermafrodites-, segons el departament de viticultura de Torres.
 
Per a Miquel Torres Maczassek, director general de Torres: “Recuperar varietats ancestrals és un procés lent i llarg que requereix molta paciència i hores d’experimentació i el saber fer d’un gran equip de professionals. Aquesta feina està a mig camí entre la viticultura i l’arqueologia i ens ajuda a entendre millor la riquesa de varietats de vinya prèvies a l’arribada de la fil·loxera a finals del segle XIX. Les varietats moneu i gonfaus representen una recuperació del patrimoni vitivinícola a Catalunya, però, a més, poden ajudar-nos a afrontar els efectes del canvi climàtic”. 
 
Des que va iniciar el projecte de recuperació de varietats ancestrals a principis dels 80, Torres ha aconseguit recuperar 40 varietats que es cultivaven antigament a Catalunya i que avui havien pràcticament desaparegut. D’aquestes, només 7 mostren gran interès enològic, entre elles la querol i la garró, que s’utilitzen al cupatge de Grans Muralles, i selma blanca, la primera varietat blanca recuperada del Penedès.
 
La recuperació de varietats ancestrals, més enllà de Catalunya
Cellers Torres ha decidit ampliar l’abast del seu projecte de recuperació de varietats ancestrals i ha iniciat, aquesta primavera, la localització de varietats desconegudes fora de Catalunya, concretament a la Rioja, Rueda, Ribera del Duero i Rias Baixas. Mitjançant la publicació d’anuncis en diaris locals, l’equip tècnic del celler insta als viticultors que s’hi posin en contacte en cas de trobar un cep vell que no puguin identificar. Després de rebre la trucada del viticultor i constatar que es tracta d’una varietat desconeguda gràcies a l’ajuda d’un ampelògraf i l’anàlisi d’ADN del cep, Torres iniciarà un procés de sanejament, reproducció, adaptació de la varietat al camp i valoració de les seves aptituds enològiques que pot durar de vuit a vint anys.

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
Pixabay
La Guia espanyola "Akatavino" ha destacat alguns vins catalans com els més ben puntuats del 2022
MiM Eivissa
MiM Eivissa | Majestic
El xef Nandu Jubany s'alia amb el futbolista per portar la gastronomia d'algun dels seus hotels
Imatge il·lustrativa
Ca N'Estella torna a guanyar un "Platinum" als concursos anglesos Decanter amb el Rabetllat i Vidal Gran Reserva Xarel·lo

COMENTARIS

finca aranyó
Anònim, 28/07/2015 a les 10:26
+0
-0
Només dir que la Finca Aranyó és al terme municipal de Juneda que llinda amb el de Les Borges Blanques
s'han fet vins?
Anònim, 28/07/2015 a les 11:22
+0
-0
seria interessant saber com es comporten aquestes varietats quan es vinifiquen.
Hi ha experiència al respecte?
Imatge il·lustrativa
Raventós Codorníu amplia la seva col·lecció de vins DO Penedès, Sant Sebastià dels Gorgs, amb El Claustre de l’Abat Miró negre i blanc
Núria Altés, del celler Herència Altés de la Terra Alta
Núria Altés, del celler Herència Altés de la Terra Alta
Laura Conde
Dirigida per la jove enòloga Marta Pedra, aquesta petita bodega s’ha especialitat en vins monovarietals i en el trepat, varietat autòctona de la zona
Imatge il·lustrativa
Juvé & Camps reforça així el seu compromís amb la restauració
Representació catalana al campionat d'Espanya de sommeliers
Representació catalana al campionat d'Espanya de sommeliers
Anna Casabona, la representant de l'Associació Catalana de Sommeliers, ha arribat a la final i ha quedat tercera