Nou vi xilè de Torres provinent de terrasses de pedra pissarra

| 08/08/2015 a les 10:38h
Arxivat a: Vins
El projecte, Escaleras de Empedrado 2012 és un 100% pinot noir de producció molt limitada i ha suposat una inversió d’uns 4 milions de dòlars i 20 anys de feina
Cellers Torres presenta Escaleras de Empedrado, el primer vi xilè que neix de sòls de pissarra ordenats en terrasses, com els que conformen el paisatge del Priorat. Aquest tipus de terreny, combinat amb el clima fred de la finca d’Empedrado degut a la seva situació i proximitat a l’Oceà Pacífic, contribueix al marcat caràcter i qualitat d’aquest vi. L’anyada 2012 d’aquest 100% pinot noir, amb una edició limitada de 2.400 ampolles, està pràcticament tota venuda abans inclús de sortir al mercat a partir de novembre, al preu de 100 euros l’ampolla. Amb aquesta primera anyada, la família Torres materialitza un projecte en el que ha invertit prop de 4 milions de dòlars americans i 20 anys de feina.  
 
Aquest ambiciós projecte va néixer el 1995, quan Miguel A. Torres, quarta generació i actual president de la companyia, va iniciar la cerca a Xile de terrenys formats per pedra pissarra, a la que els xilens denominen “piedra laja”, amb la idea d’elaborar un vi de molt alta gamma i gran personalitat, inspirat en els grans negres del Priorat o el Douro. Després de diversos anys de cerca, va trobar el lloc adequat al Valle de Empedrado, situat prop de Constitución, a uns 400 km al sud de Santiago de Chile i a 26 km del mar. Així, el 2001, la família Torres va adquirir 369 hectàrees, de les quals en va destinar 25 a la plantació de vinya en terrasses, que van des dels 250 metres d’altitud als 500 metres en el punt més alt.

 
“Mai abans s’havia plantat vinya en aquest tipus de terreny a Xile i vam començar a experimentar amb varietats pròpies del Priorat, entre altres. Però el clima era massa fred, el raïm no madurava, així que finalment vam decidir plantar pinot noir, concretament els clons francesos 667 i 777, que es van adaptar perfectament al terreny i a les condicions climàtiques”, explica Miquel Torres Maczassek, director general de Cellers Torres i president de Miguel Torres Chile.

 
El naixement d’Escaleras de Empedrado s’ha endarrerit deu anys segons les previsions inicials, principalment per dificultats relacionades amb el clima massa extrem i a la voracitat de la fauna local. La vinya s’ha vist afectada, no només per les gelades recurrents, sinó pels ocells, que van provocar la pèrdua de tres collites malgrat els diferents sistemes utilitzats per espantar-los. Això ha obligat a protegir la vinya amb un sistema de control de gelades i a mitigar l’acció dels ocells amb la col·locació de xarxes individuals a cada cep, fet que afegeix dificultat als treballs de recol·lecció, que es realitzen manualment degut a les característiques del terreny.
 
Segons Miquel Torres, “Escaleras de Empedrado ha estat el projecte més laboriós en tota la història del celler. És el primer vi que neix en terrasses de pedra pissarra a Xile, amb aquest marcat caràcter que imprimeix el tipus de sòl i una frescor i acidesa que el situen a cavall entre el vell i el nou món”.
 
Empedrado és la primera plantació en terrasses i sobre sòls de pedra pissarra que existeix a Xile, i està emparat sota la Denominació d’Origen del mateix nom, que es va constituir el 2011, reconeixent les característiques geogràfiques i climàtiques d’aquesta zona, a més del caràcter del sòl. Aquesta ‘terra de pedres’, com indica el seu significat, i l’ordenació escalonada del terreny, han servit d’inspiració per donar nom a aquest exclusiu vi xilè: Escaleras de Empedrado.
 
La família Torres a Xile
El cognom Torres està lligat al vi des de fa més de tres segles, quan la família va plantar les primeres vinyes el Penedès. Des dels seus orígens el 1870, Cellers Torres ha aconseguit unir tradició i innovació amb l’objectiu de liderar l’elaboració del vi i del brandi de primera qualitat, treballant sempre amb un rigorós respecte cap el medi ambient. Miguel Torres Chile es va fundar el 1979 i es va convertir en la primera empresa vitivinícola estrangera que es va establir a Xile, modernitzant el procés d’elaboració del vi portant tines d’acer inoxidable per primera vegada a Xile. La família Torres va elegir aquest país com el destí adequat per a la pràctica de la vitivinicultura per les seves excel·lents condicions climàtiques i orogràfiques.
 
Amb unes 400 ha de vinya plantada, Miguel Torres Chile s’ha consolidat en aquests 30 anys com un dels principals cellers productor de vins de qualitat a Xile i els seus vins es comercialitzen a més de 100 països. Una empresa familiar que competeix en un mercat global i que té com a senyes d’identitat la qualitat dels seus vins, el respecte al medi ambient i la seva responsabilitat social. A partir de l’any 2009, Miguel Torres Maczassek, membre de la cinquena generació de la família, va assumir la presidència del celler xilè de la família. Aquesta nova etapa a la vinya xilena es va enfocar en la viticultura orgànica i la certificació Fair Trade de la línia de vins més coneguda pels consumidors: Santa Digna (Fair for Life). Aquests avançaments han ajudat a ser una empresa més sostenible, però també a dur a terme nombrosos projectes en diverses comunitats properes. Miguel Torres Chile també ha estat pioner en la reintroducció de les varietats tradicionalment plantades com la país, la muscat o la carignan.

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
Pixabay
La Guia espanyola "Akatavino" ha destacat alguns vins catalans com els més ben puntuats del 2022
MiM Eivissa
MiM Eivissa | Majestic
El xef Nandu Jubany s'alia amb el futbolista per portar la gastronomia d'algun dels seus hotels
Imatge il·lustrativa
Ca N'Estella torna a guanyar un "Platinum" als concursos anglesos Decanter amb el Rabetllat i Vidal Gran Reserva Xarel·lo
Imatge il·lustrativa
Raventós Codorníu amplia la seva col·lecció de vins DO Penedès, Sant Sebastià dels Gorgs, amb El Claustre de l’Abat Miró negre i blanc
Representació catalana al campionat d'Espanya de sommeliers
Representació catalana al campionat d'Espanya de sommeliers
Anna Casabona, la representant de l'Associació Catalana de Sommeliers, ha arribat a la final i ha quedat tercera
Imatge il·lustrativa
La DO Cava ha posat en marxa una Provisió de Garantia Qualitativa
Imatge il·lustrativa
Mundus Vini Non-Alcoholic 2024 atorga 4 medalles d'or, 3 de plata i 2 "Best of Show" als vins desalcoholitzats del celler