Comença la verema a la Do Empordà amb un raïm molt sa i de bona qualitat

| 20/08/2015 a les 16:13h
Arxivat a: Actualitat
Aquesta setmana s’han començat a collir les varietats més primerenques, el chardonnay i el sauvignon blanc. La producció serà una mica inferior a l’any passat però es situarà a la mitjana habitual de la denominació empordanesa.
Com a novetat en aquesta campanya, cal destacar l’èxit del mètode biològic de confusió sexual per erradicar la lobesia botrana o corc del raïm
Els cellers de la DO Empordà han començat a veremar les varietats més primerenques de chardonnay i sauvingnon blanc, seguides de les parcel·les destinades a produir vi escumós, on es busca més acidesa del gra i menys quantitats de sucres.
 
Les altes temperatures d’aquest estiu, tant de dia com de nit, i l’escassa pluviometria, semblava que farien avançar la verema un parell de setmanes respecte la campanya passada, però les últimes pluges d’aquests dies d’agost i la disminució de les temperatures, han fet iniciar la verema aquesta setmana en poca quantitat.  El gruix de la producció es veremarà en el proper mes. 
 
Tot i que dependrà de les condicions metereològiques de les properes setmanes, les previsions de la DO Empordà apunten que la producció d’enguany es situarà a la mitjana de la denominació per sobre dels 60.000 Hl. La producció serà una mica inferior respecte de l’any passat, entre un 5% o un 10% menys. Una gelada a principis d’abril, la forta tramuntanada de mitjans de maig i les pedregades del mes de juny han contribuït a aquest descens respecte de l’any anterior.
 
Segons les previsions de la DO Empordà, la verema del 2015 donarà un raïm de bona o molt bona qualitat en funció del temps de les properes setmanes. El raïm presenta un molt bon equilibri entre la maduració fenòlica de la pell i de la polpa.
 
Les vinyes presenten, a més, un estat excel·lent amb un raïm està molt sa sense cap incidència sanitària. En aquest sentit i com a novetat d’aquesta campanya, cal destacar l’èxit de la utilització del mètode de confusió sexual per erradicar la lobesia botrana o corc del raïm. El sistema de la confusió sexual es basa en la difusió contínua i homogènia de feromones a l’atmosfera. Les feromones són substàncies volàtils que, emeses de manera natural pels insectes femella, tenen com a funció l’atracció dels mascles per aconseguir l’aparellament. Amb l’emissió constant de feromones, a través d’uns difusors situats a les vinyes, es provoca la desorientació del mascle i s’impedeix l’aparellament i reproducció d’una manera biològica. Aquest sistema evita utilitzar tractaments fitosanitaris per combatre la malaltia, amb el benefici mediambiental, ecològic i econòmic que això comporta.
 
La DO ha fet una aposta molt important per aquest sistema que ja s’està aplicant a 500 hectàrees de les gairebé 2000 de la denominació. Tot i ser el primer any que el conjunt de cellers i cooperatives han apostat per aquest mètode de lluita biològica, l’èxit és evident, segons els controls periòdics que s’estan portant a terme pels tècnics del Consell Regulador.
 

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
Pixabay
La Guia espanyola "Akatavino" ha destacat alguns vins catalans com els més ben puntuats del 2022
MiM Eivissa
MiM Eivissa | Majestic
El xef Nandu Jubany s'alia amb el futbolista per portar la gastronomia d'algun dels seus hotels
Imatge il·lustrativa
Ca N'Estella torna a guanyar un "Platinum" als concursos anglesos Decanter amb el Rabetllat i Vidal Gran Reserva Xarel·lo
Imatge il·lustrativa
Raventós Codorníu amplia la seva col·lecció de vins DO Penedès, Sant Sebastià dels Gorgs, amb El Claustre de l’Abat Miró negre i blanc
Representació catalana al campionat d'Espanya de sommeliers
Representació catalana al campionat d'Espanya de sommeliers
Anna Casabona, la representant de l'Associació Catalana de Sommeliers, ha arribat a la final i ha quedat tercera
Imatge il·lustrativa
La DO Cava ha posat en marxa una Provisió de Garantia Qualitativa
Imatge il·lustrativa
Mundus Vini Non-Alcoholic 2024 atorga 4 medalles d'or, 3 de plata i 2 "Best of Show" als vins desalcoholitzats del celler