vins catalans sense sulfits

Cinc grans vins catalans sense sulfits afegits que has de tastar

Recuperem un article on el sommelier Xavier Ayala us proposa cinc grans vins sense sulfits afegits.

Recepta de cuina: Verat en escabetx amb un vi brisat

| 29/08/2023 a les 18:29h
Especial: lectura obligatòria
Arxivat a: Vins, sulfits, sense sulfits, vins catalans sense sulfits
Imatge il·lustrativa
Tots els vins contenen sulfits perquè els sulfits són un component natural que contenen les plantes, les persones i els animals. Al vi, tradicionalment s'han afegit (més) sulfits per conservar-los i que no es contaminin. 

Moltes vegades en una ampolla de vi hem vist la frase: conté sulfits, contiene sulfitos i contains sulphites. Què són els sulfits? Si llegim la definició estricta de la paraula, trobarem la següent informació:

Sulfits: Són derivats del sofre que s'utilitzen com a additius antioxidants en la indústria alimentària. 

El sulfit és un component natural dels aminoàcids que formen les proteïnes que tenen les plantes, les persones i els animals. El raïm també en té i, per tant, el vi sempre en tindrà. ​Tots els vins contenen sulfits, però no tots els vins contenen sulfits afegits. L'afirmació correcta doncs seria "amb sulfits afegits" o "sense sulfits afegits".

Els vins que tenen més de la quantitat mínima i natural, són vins on s'agreguen sulfits o diòxid de sofre (SO2), bàsicament per aprofitar els seus beneficis com a conservant i antisèptic. Utilitzat "correctament" és l'additiu que condiciona menys les aromes i els sabors. Trobem sulfits en aliments (embotits, per exemple), amb la referència a l'etiqueta E220.

Quants sulfits pot tenir un vi? Pocs (menys de 10 mg/l) o moltíssims (fins a 160/180 mg/l). Per norma, tots els vins que contenen una dosi superior a 10 mg/l han d'indicar en l'etiqueta "conté sulfits".

Cinc vins catalans sense sulfits afegits que heu de conèixer

Origen Brisat del Celler Orto Vins
DO Montsant (Marçà)

 
Des de la seva creació el 2008, Orto Vins no ha deixat d’innovar elaborant vins amb un caràcter propi. Tot i que al capdavant hi ha quatre famílies, podem dir que en Joan Asens és l’alma mater del projecte. Si no coneixeu cap vi de la gamma Orto, afanyeu-vos a tastar-ne algun: Orto Blanc, Orto Negre, les Comes d’Orto, la Coma d’en Genís, Orto Brisat o Orto Origen, el que recomanem avui.
Tornem al "Origen", un vi brisat macerat durant 29 dies (període lunar) amb remuntats suaus cada tres o quatre dies i buscant l’essència de com es feien els vins en èpoques passades.

Vi-D-Re, del Celler Credo
Vi elaborat a Sant Sadurní d’Anoia

 
Vi-D-Re és un vi de Recaredo amb menys de 10 mg/l de sulfurós total. Aquest vi fet per l'Antoni Mata Casanovas està criat en damajoanes de 32 litres en record a la manera de fer els vins quan a la zona no hi havia sofre i, tot just, la fusta arribava al territori per elaborar vins negres. 
Un vi que està només en contacte amb vidre. El Vi-D-Re és elaborat amb la mínima intervenció, buscant la màxima expressió i on la transparència marca el camí. És un vi de vinya, senzill i franc. Mostra la potència aromàtica de la varietat xarel·lo més pura. Un vi delicat i llarg. Ideal per acompanyar els propers capvespres de dies llargs i càlids, envoltats de bons amics i bones menges.
 
L'Abrunet blanc, del Celler Frisach
DO Terra Alta (Corbera d’Ebre)

 
El 2009 els germans Frisach van treure a la llum el seu projecte personal i de vida: el seu celler. Durant aquests anys han anat escalant a ritme vertiginós fins a convertir-se el dia d’avui en un dels cellers de referència de la Catalunya interior.
La seva gamma Abrunet, la porta d’entrada al celler, té una gran relació qualitat preu. Elaborat amb garnatxa blanca, fent dues passades a la verema, una de més verda i l’altra de més madura, aconsegueixen un vi amb més estructura que les garnatxes blanques de la zona. Aromàticament trobem una part més fresca de la primera passada i una de més madura de la segona. Destaquen les notes de fruita blanca i les de flors seques.
 
Isarda del Celler Comalats
DO Costers del Segre

 
A la Segarra, més concretament a l’Ametlla de la Segarra, trobem la família Bonet, amb l’Eva i l’Eloi al capdavant. Fa més de tres dècades que elaboren vins. Des dels inicis, el Jaume (el pare) va tenir clar que volia elaborar vins sota el segell de l'agricultura ecològica. La següent generació ha fet un pas més i ha començat a elaborar vins sense sulfits afegits.
Els Bonet parlen del vi Isarda com a "vi lliure i salvatge, de fermentació espontània i sense criança". Una bona manera de descriure un vi de cabernet sauvignon fet sota paràmetres d’elaboració no convencional. Un bon vi que mostra la zona d’on prové.
 
Mèdol Seleccó Garnatxa del Celler 9més
La Nou de Gaià


El dia que descobriu el Gaià descobrireu una zona segurament desconeguda. Quan el Gaià entra al Tarragonès hi ha un patrimoni al voltant del vi espectacular amb projectes molt interessants a la zona.
Un d’aquests és el celler 9més, un projecte que va néixer l’any 2001 amb en Moisès com a màxim responsable. A les finques, a banda de les vinyes, trobem oliveres, sembrats i garrofers formant un gran paisatge.
Destaco el seu vi fet amb garnatxa, un vi sa, d’agricultura respectuosa, com a ells els agrada anomenar. Un vi sense fusta, directe i sincer, un vi molt gustós i que alimenta l’ànima.

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
Pixabay
La Guia espanyola "Akatavino" ha destacat alguns vins catalans com els més ben puntuats del 2022
MiM Eivissa
MiM Eivissa | Majestic
El xef Nandu Jubany s'alia amb el futbolista per portar la gastronomia d'algun dels seus hotels
Imatge il·lustrativa
Ca N'Estella torna a guanyar un "Platinum" als concursos anglesos Decanter amb el Rabetllat i Vidal Gran Reserva Xarel·lo

COMENTARIS

A matissar sobre el contingut de sulfits en vins amb sulfits afegits versus vins sense silfits afegits.
Josep Maria Llauradó Reverchon, 26/07/2021 a les 08:36
+4
-1
Selecció interessant. Un vi que no s'han afegits sulfits en la seva elaboració no vol dir que tingui menys sulfits que un vi que s'hi han afegit durant la seva elaboració. El increment en el contingut de sulfits es pot incrementar en fermentacions dites espòntànies, on algunes soques de llevats són grans productors de sulfits durant la fermentació.
Cert!
Cupatges, 26/07/2021 a les 11:07
+2
-3
Molt cert aquest comentari, i molt interessant...
gràcies!
Vins
Anònim, 31/07/2021 a les 12:17
+2
-0
Interessant....
Val molt la pena remarcar el tema dels sulfits
Anònim, 01/08/2021 a les 10:28
+1
-1
Estaria be que amb parlar de vins naturals i sense sulfits incloguessiu els vins d'alta muntanya del batlliu de sort
Preus orientatius
Anònim, 13/12/2021 a les 18:08
+5
-1
Està bé les especificacions i carecterístiques del producte, però no estaría de
més indicar el preu…. encara que sigui orientatiu
Llistes......?
Jaume C., 31/12/2023 a les 12:18
+0
-0
Malauradament a les llistes que surten a la premsa, "ho són tots els que ji estan , pero no hi estan tots els que ho són"

Podrieu parlar del projecte de Vega Aixalà a Vilanova de Prades (zona oest de la Conca De Barberà), o de Parés Baltà a Pacs del Penedès entre d'altres.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Raventós Codorníu amplia la seva col·lecció de vins DO Penedès, Sant Sebastià dels Gorgs, amb El Claustre de l’Abat Miró negre i blanc
Núria Altés, del celler Herència Altés de la Terra Alta
Núria Altés, del celler Herència Altés de la Terra Alta
Laura Conde
Dirigida per la jove enòloga Marta Pedra, aquesta petita bodega s’ha especialitat en vins monovarietals i en el trepat, varietat autòctona de la zona
Imatge il·lustrativa
Juvé & Camps reforça així el seu compromís amb la restauració
Representació catalana al campionat d'Espanya de sommeliers
Representació catalana al campionat d'Espanya de sommeliers
Anna Casabona, la representant de l'Associació Catalana de Sommeliers, ha arribat a la final i ha quedat tercera